Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je delimičnu mobilizaciju u Ruskoj Federaciji.

Rusija je pokrenula delimičnu vojnu mobilizaciju, najavio je predsednik Vladimir Putin u video obraćanju naciji. Ministarstvo odbrane preporučilo je aktiviranje vojnih rezervista jer se Rusija suočava sa dugotrajnim sukobom protiv Ukrajine.

Delimična vojna mobilizacija u Rusiji je osetljiva i neophodna u datim okolnostima, naveo je Putin i dodao da je već potpisao naredbu da poziv počinje u sredu. Oružane snage će se oslanjati samo na vojne rezerviste, rekao je predsednik, i obezbediti im dodatnu obuku uz sve pogodnosti koje imaju lica u aktivnoj vojnoj službi.

Rusija treba da se bori protiv Ukrajine preko linije fronta od preko 1.000 km, kaže ruski predsednik.

Putin je u svom govoru optužio Kijev da odustaje od mirovnih pregovora, postupajući po direktnom naređenju svojih zapadnih saveznika. Umesto pregovora, ukrajinska vlada je pojačala svoju vojsku trupama obučenim u NATO-u.

Vladimir Putin je u svom obraćanju naciji poručio da Zapad želi da uništi Rusiju, ali da Rusija ima modernije oružje od onog koje poseduje NATO. 

On takođe kaže da je njegov cilj da „oslobodi“ region Donbasa na istoku Ukrajine i da većina ljudi u regionima pod ruskom kontrolom ne želi da Kijev upravlja njima.

Oglasio se i ministar odbrane Sergej Šojgu koji je rekao da cela NATO satelitska konstelacija radi protiv njih. Oko 70 vojnih i preko 200 civilnih satelita.

Šojgu smatra da je ukrajinska vojska potpuno pod kontrolom zapadnih zemalja – tamo, u Kijevu, sedi potpuno zapadna komanda.

Takođe je rekao da je Ukrajina izgubila polovinu svoje kadrovske armije, 100.000 od 200 000. Zbog toga su podvrgnuti masovnoj mobilizaciji.

U Ukrajini je, prema njegovim rečima, poginulo preko 2.000 stranih plaćenika.

Kada je reč o mobilizaciji Šojgu kaže da nema govora ni o kakvoj mobilizaciji studenata u Ruskoj Federaciji.

Svi koji služe vojni rok neće biti upućeni u zonu specijalne operacije.

Tokom delimične mobilizacije biće pozvano 300.000 rezervista.

Pre svega, oni koji su služili u Oružanim snagama Ruske Federacije, imaju određene vojne sposobnosti i borbeno iskustvo, podležu mobilizaciji.

Ruska vojska izgubila je 5937 vojnika tokom borbi protiv Ukrajine, izjavio je ministar odbrane Sergej Šojgu. Broj smrtnih mrtvih na ukrajinskoj strani je deset puta veći, sa 61.207 poginulih kijevskih vojnika, rekao je ministar.

Uskoro opširnije…

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *