Pregovori između zaraćenih strana nastavljeni su u ponedeljak dok ruske snage nastavljaju sa napadima širom Ukrajine. Poslednji pregovori, koji su vođeni putem video konferencije, bili su četvrta runda u kojoj su učestvovali visoki zvaničnici dve zemlje. Pregovori su završeni bez pomaka posle nekoliko sati, a pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da su pregovarači napravili „tehničku pauzu“ i da planiraju da se ponovo sastanu u utorak.

U međuvremenu, konvoj od 160 civilnih automobila napustio je opkoljeni lučki grad Mariupolj duž određene humanitarne rute. Prethodni pokušaji evakuacije civila i dostave humanitarne pomoći gradu sa 430.000 stanovnika osujećeni su nastavkom borbi.

Oglasila su se upozorenja o vazdušnim napadima u gradovima i mestima širom zemlje tokom noći, od blizu ruske granice na istoku do Karpatskih planina na zapadu, a borbe su nastavljene na periferiji Kijeva. Ukrajinski zvaničnici rekli su da su Rusi granatirali nekoliko predgrađa prestonice. Ukrajinske vlasti saopštile su da su dve osobe poginule kada su ruske snage napale fabriku aviona u Kijevu, što je izazvalo veliki požar. Fabrika Antonov je najveća fabrika za proizvodnju aviona u Ukrajini i najpoznatija je po proizvodnji mnogih najvećih svetskih teretnih aviona.

Gradski odbornik Brovara, istočno od Kijeva, poginuo je u borbama. Granate su pale i na predgrađa Kijeva Irpin, Buča i Hostomel, gde su se dogodile neke od najgorih borbi u pokušaju Rusije da zauzme prestonicu. Prijavljeni su vazdušni napadi širom zemlje, uključujući južni grad Mikolajev i severni grad Černihiv.

Ruska vojska je veća i bolje opremljena od ukrajinske, ali njene trupe su se suočile sa jačim otporom nego što se očekivalo, podržano oružjem koje je isporučio Zapad. SAD su saopštile da je Rusija tražila od Kine vojnu opremu za upotrebu u Ukrajini, ali je tu tvrdnju Kremlj demantovao.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da „Rusija ima sopstveni potencijal da nastavi operaciju, da se ona „odvija po planu i da će biti završena na vreme u potpunosti“.

Rusija je negirala da namerava da okupira Ukrajinu, ali je Peskov rekao da „ne isključuje mogućnost preuzimanja pune kontrole nad velikim naseljima koja su sada praktično okružena“.

Rat se proširio u nedelju kada su ruski projektili gađali vojnu bazu za obuku u zapadnoj Ukrajini, blizu granice sa Poljskom, koja je ranije služila kao ključno čvorište za saradnju između Ukrajine i NATO-a.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *