23:35 Stopiran prenos podataka iz Zaporožja

Inspektori UN koji nadgledaju nuklearni materijal u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini rekli su da je stopitan prenos podatake njenom sedištu, isti prekid prijavljen je u Černobilju.

23:00 Evakuisano 48 000 ljudi

Uz pomoć humanitarnih koridora izvučeno je 48.000 ljudi

Najviše evakuisanih je iz Sumija – 43.000, dok je oko 3.500, iz regiona Kijeva, a 1.000 iz Energodara.

19:50 Rusija navodno bombardovala bolnicu u Mariupolju

Ukrajina je u optužila Rusiju da je bombardovala dečju bolnicu u opkoljenoj luci Mariupolj tokom dogovorenog prekida vatre kako bi se civilima zarobljenim u gradu omogućilo da pobegnu.

Rusija je rekla da će obustaviti vatru kako bi pustila hiljade civila da pobegnu iz Mariupolja i drugih opkoljenih gradova. Međutim, gradsko veće je saopštilo da je bolnica nekoliko puta pogođena u vazdušnom napadu.

16:30 Nemačka sigurno neće slati borbene avione

Nemačka sigurno neće slati borbene avione u Ukrajinu, rekao je kancelar Olaf Šolc nakon što su Sjedinjene Države odbile ponudu Poljske da prebace svoje avione MiG-29 u američku bazu Ramštajn u Nemačkoj.

„Obezbedili smo sve vrste odbrambenog materijala i poslali oružje o kojem smo vam govorili, ali je takođe tačno da moramo veoma pažljivo da razmotrimo šta konkretno radimo, a definitivno borbeni avioni nisu deo toga“, rekao je Šolc na konferenciji za novinare sa kanadskim premijerom Justinom Trudeauom.

Upitan da li se Nemačka kategorički protivi zabrane uvoza ruskih energenata, Šolc je rekao da već nekoliko meseci radi na smanjenju zavisnosti zemlje od uvoza fosilnih goriva. „Postoje mnoga tehnička pitanja koja treba rešiti“ rekao je Šolc

10:00 Objavljen prekid vatre na sledećim rutama

„Od 10 časova po lokalnom vremenu počinje prekid vatre na sledećim rutama: Enerhodar – Zaporožje; Sumi – Poltava; Mariupolj – Zaporožje; Volnovaha – Pokrovsk; Izium – Lozova; Vorzel, Buča, Borođanka, Irpin, Hostomel – Kijev“, objavila je ukrajinska vicepremijerka.

9:04 SAD odbile ponudu Poljske da pošalju MiG-29 u Ukrajinu preko američke baze u Nemačkoj

Sjedinjene Države su odbile ponudu Poljske da pošalju svoje borbene avione MiG-29 u Ukrajinu preko američke vazduhoplovne baze u Nemačkoj, rekavši da taj predlog izaziva „ozbiljnu zabrinutost“ za ceo NATO savez.

Varšava je u utorak dala iznenađujuću ponudu usred višestrukih apela ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog za još ratnih aviona za popunu vazdušnih snaga njegove zemlje dok se brani od invazije ruskih snaga.

Poljska je predložila da se borbeni avioni MiG-29 isporuče u američku bazu u Ramštajnu u Nemačkoj, a zatim da budu raspoređeni u Ukrajinu.

Ali portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da izgledi da avioni lete iz baze SAD-NATO u vazdušni prostor koji se osporava sa Rusijom oko Ukrajine izaziva ozbiljnu zabrinutost za čitav NATO savez.

„Nastavićemo da se konsultujemo sa Poljskom i našim drugim saveznicima u NATO-u o ovom pitanju i teškim logističkim izazovima koje ono predstavlja, ali ne verujemo da je predlog Poljske održiv“, naveo je Kirbi u saopštenju.

Rusija je upozorila da bi se podrška ukrajinskom vazduhoplovstvu u Moskvi smatrala učešćem u sukobu i otvorila dobavljače za moguću odmazdu.

NATO je rekao da ne želi direktan sukob sa Moskvom, drugom nuklearnom silom, a američki predsednik Džo Bajden je isključio slanje američkih trupa u Ukrajinu da se bore


Četrnaestog dana rata u Ukrajini počele su prve evakuacije iz gradova Sumi i Irpin, ali ne i iz Marijupolja, koji i dalje granatira ruska vojska. Više od dva miliona ljudi napustilo je ovu zemlju već dve nedelje zahvaćenu ratom.

Velike kompanije poput Mekdonalds i Starbaks privremeno svoje objekte u Rusiji, a Koka-kola i Pepsi su među zapadnim kompanijama koje su odlučile da suspenduju poslovanje u Rusiji nakon što je započela vojnu operaciju u Ukrajini.

Sistemi za praćenje radijacije u Černobilju, koji su ruske snage preuzele prošlog meseca, prestali su da prenose podatke nadzornom organu za nuklearnu energiju UN.

Najzanimljivije je to da je Poljska odobrila hitno prebacivanje svih ispravnih aviona MiG-29 u američku bazu Ramštajn u Nemačkoj. Potez Varšave usledio je 48 sati posle poziva američkog državnog sekretara Entonija Blinkena članicama NATO-a da Ukrajini ustupe borbene avione sovjetskog porekla, misleći najpre na MiG-29 i Su-25 koje Ukrajina ima u svom sastavu.

Posle ujedinjenja Nemačke Poljska je dobila 28 MiG-29. Veruje se da je 23 u ispravnom stanju. Poljska bi zauzvrat trebalo dobiti avione F-16. Međutim, čini se da je to malo verovatno da se desi, jer ne postoji dovoljno volja za tako nešto sa američke strane prvenstveno.

Stanje na terenu

Ruske snage se koncentrišu na istočnoj, severozapadnoj i zapadnoj periferiji Kijeva radi napada na prestonicu u narednih. Dopremaju se zalihe i pojačanja i izvode artiljerijske, vazdušne i raketne napadi kako bi oslabili odbranu i zastrašili branioce pre takvog napada. Prerano je proceniti efikasnost bilo kakvog pokušaja Rusije da završi opkoljavanje Kijeva ili da zauzme grad u ovom trenutku.

Ruske trupe na jugu Ukrajine nastavljaju sa ofanzivom na zapadu prema Mikolajevu i Odesi, na severu prema Zaporožju i na istoku prema Mariupolju i Donbasu. Čini se da ruske trupe u Hersonskoj oblasti opipavaju Mikolajev, verovatno tražeći put preko reke Južni Bug koji bi im omogućio da zaobiđu sam Nikolajev i nastave napredovanje na Odesu.

Čini se da ruske trupe u Hersonskoj oblasti opipavaju mogućnost da nekako zaobiđu Mikolajev i pređu reku Južni Bug kako bi nastavili ka Odesi.

Oni koji se kreću ka Zaporožju trenutno nemaju borbenu moć koja je neophodna da opkole ili zauzmu taj veliki grad. Verovatno da će se ruske snage ozbiljnije ustremiti na ovaj grad tek onda kada padne važna luka Mariupolj i samim tim otvori širok kopneni put zapadno od Donbasa.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *