Ruske snage nastavljaju da napreduju u Mariupolju, ulazeći u centar grada 24. marta, ujedno je izvedeno nekoliko ofanzivnih operacija na drugim mestima u zemlji.

Ukrajinski kontranapadi severozapadno od Kijeva u proteklih nekoliko dana nastavljaju da ublažavaju pritisak na grad, a ruske snage su nastavile da se ukopavaju.

Ukrajinske snage su odbile određene ruske napade severoistočno od grada i oko Harkova.

Kijevska oblast

Ukrajinske snage nisu izvele nove kontranapade niti su obezbedile dodatni teren severozapadno od Kijeva u protekla 24 sata. Civilna administracija Kijevske oblasti izvestila je 24. marta u 6:00 po lokalnom vremenu da su borbe u toku duž Žitomirskog autoputa, u Irpinu i u Hostomelu — uglavnom na najjužnijem napredovanju ruskih snaga koje pokušavaju da obuhvate Kijev sa zapada.

Teške borbe i široko rusko granatiranje civilne infrastrukture nastavljeno je u Irpinu 24. marta. Kijevske vlasti su dodatno izvestile da su ruske snage u Buči i Nemiševskoj (samo severozapadno od tekućih borbi u Irpinu) izgradile nove linije rovova verovatno za odbranu od budućih ukrajinskih kontranapada, dok se nastavljaju granatiranja civilne oblasti pod ukrajinskom kontrolom.

Na društvenim mrežama se pojavio snimak koje su čečenske snage objavile 24. marta na ulici u Borođanki, potvrđujući prisustvo čečenskih jedinica Rosgvardije u tekućim borbama severozapadno od Kijeva.

Černihiv i Sumi

Ukrajinske snage su 24. marta odbile ruski napad na Brovare. Ruske snage su granatirale severoistočna predgrađa Kijeva tokom 23. i 24. marta. Civilna administracija Kijevske oblasti izvestila je 24. marta u 6:00 po lokalnom vremenu da su ruske trupeprisutne u Barišivskoj, Velikoj Dimerskoj, Kalitjanskoj i Kalinivskoj oblasti.

Ruske snage su 24. marta nastavile sporadične napade kako bi opkolile Černihiv. Gradsko veće Černigova je izvestilo da se Černihiv „suočava sa uništenjem“ od teškog ruskog granatiranja, ali da ruske trupe nisu sprovele nijednu kopnenu ofanzivu na Černigov.

Rusija intezivira vazdušno izviđanje nad Černjigovom kako bi izvršile procenu štete u borbi i identifikovale ukrajinske položaje. Korisnici društvenih medija su prikazali posledice napada ruskih specijalnih snaga na ukrajinske položaje u Černigovu 23. marta i ruske snage verovatno sprovode tekuće taktičke napade na periferiji grada.

Ruske snage, pre svega, uključujući jedinice 1. gardijske tenkovske armije, nisu izvele nijednu ofanzivnu operaciju na Sumi, već su nastavile da granatiraju grad.

Harkov

Ruske trupe su po svemu sudeći zauzele Izjum, iako Ukrajina negira ove tvrdnje.

Ruske snage su nastavile da granatiraju grad Harkov bez izvođenja kopnenih napada u protekla 24 sata. Urajinska artiljerija nanela je navodno velike gubitke 59. tenkovskom puku (144. streljačke divizije) u Harkovskoj oblasti.

Luganska i Donjecka oblasti

Ruske snage su obezbedile nekoliko manjih napredovanja u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, uspešno napredujući u Rubižnu i Popasni. Tenkovi i oklopna vozila koncentrisani su u blizini Jasinovate da podrže napad na Adijevku. Ukrajinske snage odbijale su navodno ruske napade na Marinku, zapadno od Donjecka.

Mariupolj

Ruske snage su nastavile svoje teritorijalno napredovanje u Mariupolju, ušavši u delove centra grada, zauzevši crkvu Pokrova Bogorodice u centru Mariupolja 24. marta, čime je načinjeno ozbiljnije teritorijalno napredovanje. Nekoliko video snimaka potvrđuju da ruska pomorska pešadija i čečenske snage učestvuju u borbama.

Načelnik vojne uprave Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko izjavio je da se gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčerenko preselio u neodređeni grad izvan Mariupolja jer gradonačelnik nije mogao da ostane u stalnom kontaktu sa regionalnim vlastima zbog lošeg signala u gradu.

Mikolajev, Odesa, Krivi Rog, Herson, Berdjank

Ruske snage nisu izvele nijednu ofanzivnu operaciju prema Mikolajevu u protekla 24 sata, iako su zvaničnici Mikolajevske oblasti izvestili da su lokalizovane borbe nastavljene na granici Mikolajevske i Hersonske oblasti. Ruske trupe nastavile su da preduzimaju mere za obnavljanje svojih borbenih sposobnosti i popunu zaliha kako bi nastavili ofanzivne operacije.

Postavlja se pitanje kada će Rusija moći uspešno da nastavi svoju ofanzivu na Mikolajev i Odesu. Trupe pokušavaju da se približe Krivom Rogu, kako bi bio u dometu njihve artiljerije.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je 24. marta snimak ruskih inženjera koji čiste improvizovane eksplozivne naprave Hersonskoj oblasti, što ukazuje na otpor ukrajinskih vojnika u toj oblasti.

U luci Berdjansk koja je sada pod kontrom ruskih snaga desila se eksplozija.

Incident se dogodio oko 7:45 po lokalnom vremenu, kada je zabeležena eksplozija na jednom od plovila u Berdjansku, kasnije identifikovan kao Orsk. Ubrzo nakon toga, druga dva desantna broda u napustila luku. Različiti izveštaji ukazuju da su jedna ili dva od ovih plovila takođe bila u plamenu, ali se navodi da su požari brzo ugašeni.

Desantni brod Orsk ruske mornarice verovatno je uništen nakon eksplozije i požara na brodu u luci Berdjansk, koju je Rusija zauzela na Azovskom moru, na jugoistoku Ukrajine. Reč je o desantnom brodu klase „Aligator“ Projekta 1171 „Orsk“, dok su još dva desantna broda Projekta 775 Ropuča-II klase, Cezar Kunikov i Novočerkask, viđena kako isplovljavaju iz luke, od kojih je najmanje jedan takođe u plamenu.

Postojale su tvrdnje da su ukrajinske oružane snage izvele napad, potencijalno koristeći jednu od svojih Točka raketa ili dron TB2 Bayraktar ali za sada nema dokaza koji bi potvrdili šta je tačno dovelo do incidenta na brodu.

Ostaje nejasno šta se nalazilo na ovim brodovima i u kojoj meri su bili istovareni u vreme današnjeg incidenta Aligator klasa je u mogućnosti prevesti do 425 vojnika, 20 tenkova ili 40 oklopnih vozila.Veličina eksplozije i intenzitet požara na Orsku bio je toliki da je bilo nekih tvrdnji da se u njemu nalazila municija.Pre dva dana ruske državne televizije emitovale su ekskluzivne snimke sa ovog broda sa kojeg se video istovar oklopnih vozila BTR-82A

Ukoliko se ispostavi da je zapravo reč o ukrajinskom napadu, možemo u tom slučaju reći da je Ukrajina i dalje sposobna da nanese ozbiljnu štetu ruskim desantnim brodovima usidrenim u Berdjansku, najvećoj luci na Crnom moru koju je okupirala Rusija (osim Krima).

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *