19:00 Završeni pregovori

Treća runda pregovora ukrajinske i ruske delegacije završena je. Jedan od ukrajinskih pregovarača kaže da su napravljeni pomaci.

15:32 Počela treća runda pregovora

Treća runda pregovora ruske i ukrajinske delegacije počela je u Belorusiji.

Ukrajinska delegacija doputovala je, uz pomoć dva helikoptera, u Belovešku Pušču.

Prve dve runde pregovora suštinski nisu donele napredak.

12:45 Nova runda pregovora za koji sat

Treća runda pregovora mogla mi početi danas u 15h, navode izvori iz Ukrajine.


Rat u Ukrajini ušao je u 12 dan bez ikakvih naznaka da je primirje na horizontu. Vojna situacija na terenu nije se značajnije promenila u protekla 24 sata.

Ruske snage nastavljaju da se grupišu radi obnove ofanzivnih operacija istočno i zapadno od Kijeva, zapadno od Harkova i prema Mikolajevu i Odesi. Rusija je pojačala vazdušne i artiljerijsko – raketne napade.

Kijev

Ruske snage su i dalje raspoređene na pozicijama severno i zapadno od Kijeva koje su zauzele nekoliko dana i nisu započele veća borbena dejstva. Ukrajinski generalštab je izvestio da do 18 bataljonskih taktičkih grupa trenutno deluje duž zapadnih prilaza Kijeva. Generalštab je tvrdio da elementi ruske 76. vazdušno-desantne divizije nastoje da napreduju ka Belgorodku, otprilike 20 kilometara zapadno od centralnog Kijeva.

Takva operacija, ako se potvrdi, verovatno bi ukazivala na to da ruske snage nastoje da se približe prestonici sa položaja koje trenutno zauzimaju dalje na zapadu, omogućavajući kraćim putem da završe opkoljavanje Kijeva na zapadnoj strani. Nejasno je da li ruske trupe imaju borbenu moć da uspešno završe ovu operaciju.

Černihiv

Ruske snage koncentrišu se za ponovni napad na Černihiv, gde su uključeni i termborični raketni lanserii TOS. Međutim, do sada Rusi nisu započeli novi napad na Černihiv.

Sumi

Ruske trupe pregrupišu su u blizini Brova, verovatno u pripremi za napredovanje na jug preko Peremohe ka aerodromu Borispil. Takav napredak bi verovatno imao za cilj da završi opkoljavanje Kijeva sa istoka dok ruske snage pokušavaju da ga opkole sa zapada. Ukrajinski generalštab je takođe tvrdio da su ukrajinske snage 5. marta porazile ruske mehanizovane snage nepoznate veličine u Sumskoj oblasti.

Harkov

Ukrajinski generalštab je 5. marta ocenio da su čak 23 bataljona koncentrisane verovatno zapadno i severozapadno od Harkova i da se spremaju da nastave ofanzivne operacije prema Lubnju, Poltavi i samom Harkovu. Poltava je oko 130 kilometara severno od grada Dnjepra; Lubni se nalazi otprilike 185 kilometara istočno od Kijeva. Lubni i Poltava su udaljeni otprilike 120 kilometara.

Ruska ofanzivna operacija ovih razmera bila bi značajan poduhvat koji bi mogao da ima za cilj da izoluje Kijev od istočne Ukrajine, pojača ruske napade na sam Kijev ili postigne neku kombinaciju svih ovih ciljeva. Ukrajinski generalštab tvrdi da Rusi nameravaju da zauzmu kanivsku hidroelektranu na Dnjepru kod Čerkasa. Ruske snage su do sada pokazale ograničenu sposobnost da uspešno izvode napade po ovolikoj širini i dubini, iako je teren u ovom regionu povoljniji za mehanizovana ofanzivna dejstva nego teren oko samog Kijeva.

Ukrajinski generalštab izveštava da su dva ruska bataljona nastavile svoje napore da napreduju na jugoistok u blizini reke Severni Donjec, ali nisu postigle značajan napredak.

Mariupolj:

Rusko opkoljavanje Mariupolja se nastavlja i ruske snage su nastavile da granatiraju grad 5. marta. Novi prekid vatre u lučkom gradu na jugu Ukrajine Marijupolju dogovoren jutros, ponovo je obustavljen, jer granate i dalje padaju na grad. Ukrajinski generalštab je tvrdio da su ukrajinske snage izvele kontranapad u blizini Mariupolja, uništavajući mali broj ruskih vozila, ali to nije bitno promenilo stanje na terenu.

Herson i zapad:

Tri ruska bataljona 7. vazdušno-desantne divizije napreduje dalje ka Mikolajevu , ali su se suočila sa ukrajinskim otporom, što svedoče fotografije i snimci na društvenim mrežama o oštećenim i uništenim ruskim vozilima u ovoj oblasti. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdio je 6. marta da se Rusija sprema da bombarduje Odesu, iako nije ponudio nikakve dokaze za tu tvrdnju. Zelenski je gotovo sigurno da će Rusija početi da bombarduje Odesu pre kopnenih ili amfibijskih operacija, ali tajming takvih operacija ostaje nejasan. Tako nešto malo je verovatno pre obezbeđivanja prelaza preko Južnog Buga i dok se ne osvoji i osigura Mikolajev od eventualnog kontranapada.

Ukrajinski generalštab je takođe primetio da su ruske snage koje su ilegalno prisutne u otcepljenom Moldavskom regionu Pridnjestrovlja u visokoj pripravnosti, Rusija je decenijama održavala tri bataljona u Pridnjestrovlju uprkos protivljenju moldavske vlade. Ti bataljoni nisu od njihovog stacioniranja imali neke ozbiljnije zadatke i malo je verovatno da će sami moći da izvode efikasne mehanizovane manevarske operacije, bez podrške jedinica iz pravca Mikolajeva. Svakako scenario gde bi ova tri bataljona mogla biti poslata ka Odesi ne treba nikako odbaciti i vrlo je realan da se tako nešto i realizuje.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *