Islamska Republika Iran odlučila je da napravi još jedan korak napred u ostvarivanju sve većeg uticaja na Bliskom istoku, naravno, kao i do sada, preko svojih posrednika u zemljama opustošenim ratom. U prilog tome govori navodna isporuka balističkih raketa kratkog dometa šiitskim paravojnim formacijama u Iraku.

Teheran je u proteklih nekoliko meseci u Irak poslao nekoliko desetina raketa, različitih tipova.Tako se spekuliše da se u rukama šiitskih milicija, okupljenih oko Narodnih mobilizacionih snaga (PMU), nalaze rakete Zelzal, Fateh-110 i Zulfikar čiji domet iznosi oko 700 km.  Iako su rakete, prema pojedinim izveštajima, isporučene tek pre nekoliko meseci, prvi planovi o njihovom raspoređivanju u ovu zemlju datiraju više od godinu dana.

Balistička raketa Zulfikar (foto: Fars news)

Nije poznat razlog zašto se tek sada pristupilo njegovoj realizaciji, ali se može naslutiti da je glavni uzrok bila zaokupljenost oko rata u Siriju, gde diplomatskim, a posebnom vojnim mehanizmima Iran pokušava da se što je više moguće etablira u toj zemlji.

Nakon pojave ovih navoda iz iračkih, iranskih i zapadnih obaveštajnih i diplomatskih krugova do kojih je došao Reuters, Teheran je oštro demantovao navode da su njihove rakete razmeštene u Iraku. Na drugoj strani, SAD su izrazile ozbiljnu zabrinutost, ukoliko su ove informacije istinite.

Treba reći da iransko naoružavanje šiitskih milicija nije ništa novo, s obzirom da su Bagdad i Vašington ranije prećutno odobravali ovakve poteze jer ih je tada silom prilika okupljala Islamska država kao zajednička pretnja. Međutim, kako trenutno stvari stoje, isporuka raketa je nastavljena i nakon proglašenja pobede nad militantima, čime se pratično dovodi u pitanje da su rakete striktno uperene protiv Islamske države, već da su samo još jedan „kec u rukavu“ za dominaciju na Bliskom istoku. Ovakva „karta“ na koju Teheran pokušava da igra, mogla bi da ga košta Nuklearnog sporazuma.

Uspostavljanje proizvodnje raketa u Iraku

Pored samog čina naoružavanja, Teheran je navodno u procesu uspostavljanja postrojenja za proizvodnju nekih od ovih raketa, što prilično podseća na već viđenu taktiku koja se nekoliko godina primenjuje u Siriji. Pojedini zapadni izvori otkrili su za Reuters da se objekti za proizvodnju i testiranje nalaze u Al Zafaranija, istočno od Bagdada i u mestu Žurf al Sahar, severno od Kerbale.

Zafranija je još za vreme Sadama Huseina bila poznata po proizvodnji bojevih glava za određene rakete. Američkim svrgavanjem Huseina sa vlasti došlo je do gašenja fabrike, međutim, određene šiitske paravojne formacije uz pomoć stručnjaka iz Irana ponovo su je aktivirale 2016. godine.

Pripadnici iračkih Narodnih mobilizacionih jedinica (foto: PMU)

Teheran nije samo iskoristio postrojenja koja su se od ranije tu nalazila, već i određen broj isključivo šiitskih inžinjera iz ove fabrike, koji su bili uključeni u raketne programe tokom Sadamove ere. Što se tiče Žurf al Sahare, ovo mesto planirano je da bude više kao poligon za testiranje raketa, što je već činjeno u prošlosti.

Rakete pod palicom Irana

Tako je nadgledanje i upravljanje celim procesom povereno već poznatoj formaciji Kuds, ogranku iranske Islamske republikanske garde za delovanje izvan matičnih granica. Komandant Kasem Sulejmani u više navrata dolazio je u Irak nadzirući čitav proces isporuke i organizovanja proizvodnje raketa. Uprkos činjenici da među PMU ima stručnog kadra, naivno je poverovati da su ovakve grupe spremne samostalno da proizvode balistički rakete, uzimajući u obzir da su do sada imali iskustva isključivo u improvizacijama. Prema tome, ako su ove rakete isporučene u ruke šiitskim milicijama, komandovanje ovom tehnikom, kao i njena proizvodnja pod palicom su Irana. U tom slučaju, teško je očekivate povlačenje bilo kakvih jednostranih poteza od strane milicija bez aminovanja Republikanske garde.

Reč je o sličnom scenariju kao u Siriji i Jemenu, gde Iran preko Hezbolaha i drugih grupacija vodi rat protiv takozvane Islamske države i pobunjenika u Siriji, a u Jemenu preko Huta protiv Hadijevih snaga, koje su podržane od zalivskih zemalja na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Pozicioniranje Irana iz Sirije u Irak?

Poslednji potezi Irana u Iraku nagoveštavaju agresivniju politiku koja će se sprovoditi u ovoj zemlji. Glavni razlog može se naći u njegovoj neizvesnoj  poziciji na prostoru Sirije. Ta neizvesnost leži najpre zbog toga što Rusija, koja se može okarakterisati kao najuticajni igrač u Siriji, ne gleda baš blagonaklono na trajnije pristustvo Irana u toj zemlji. Takođe, regionalne zemlje, a naročito Izrael, protive se činjenici da pripadnici Hezbolaha i Republikanske garde patroliraju duž njihovih granica, otvarajući tako mogućnost za potencijalni konflikt u budućnosti.

Pozicioniranje Irana iz Sirije u Irak mogao bi da bude i tajni plan Teherana i Moskve o podeli svera uticaja na Bliskom istoku. Teheranu bi tako bilo omogućeno da sa jednako važne geostrateške pozicije vrši uticaj u tom regionu. Tako bi Iran sa sofisticiranijim raketama mogao ponovo da predstavlja ozbiljnu pretnju za Izrael i Saudijsku Arabiju u budućnosti, a ujedno  da kroz šiitske milicije izazive američke snage koje su tu i dalje prisutne. Međutim, malo je verovatno očekivati apsolutno povlačenje iz Sirije, već više udaljavanje od izraelske granice, što je za Tel Aviv nedovoljno da bi se prestalo sa bombardovanjem Sirije.

Iranska agresivnija politika na Bliskom istoku mogla se naslućivati ubrzo nakon povlačenja SAD iz Nuklearnog sporazuma koje su pored SAD 2015. potpisale Velika Britanija, Francuska, Kina, Nemačka, Iran, Rusija i Evropska unija. Iran je kroz intenzivnije naoružavanje svojih proksi grupa u Iraku, Siriji i Jemenu video priliku da vodi ne samo ofanzivnu, već i defanzivnu strategiju u slučaju eventualnog napada na njenu teritoriju. Tako bi u slučaju potencijalne vojne intervencije, Saudijske Arabije ili Izraela, Iran raketama lako mogao simultano da odgovori ne samo sa svoje teritorije, već i iz zemalja u kojima se nalaze njegove šiitske milicije.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *