Egipatske oružane snage mogle bi već 2019. godine da prime isporuku prvih tenkova T-90 sklopljenih u Egiptu. Ovu vestu preneli su određeni alžirski, egipatski, ruski i pakistanski mediji koji se bave vojnom industrijom. Još sredinom 2017. godine trajali su pregovori između Rusije i Egipta o nabavci tenkova T-90S/SK. U to vreme pominjala se cifra od 400 do 500 tenkova od kojih bi neki bili licencno sklapani u Egiptu od gotovih kompleta. Međutim sudeći po najnovijim vestima postignut je dogovor da se kompletna isporuka za Egipat od 400 tenkova sklapa u dotičnoj zemlji. Detalji kao što su cena nisu poznati ali se zna da će prvih 200 tenkova biti sklopljeno iz polu-gotovih SKD (Semmi Knock-Down) kompleta, dok će drugih 200 biti sklopljeno iz takozvanih CKD (Complete Knock-Down) što podrazumeva sklapanje komplikovanih mehaničkih i elektronskih delova, kao i zavarivanje određenih komponenti.

Zastareli tenk T-54E zajedno sa M1025 HMMWV iz redova egipatske armije (preuzeto sa : Military in The Middle East)

Očekuje se da će prvi tenkovi sklopljeni od SKD kompleta biti ispourčeni egipatskoj armiji već sredinom 2019. godine, što nije nerealno uzevši u obzir da Egipat već tri decenije poseduje fabriku u kojoj su na isti način sklapani tenkovi M1A1 Abrams koji čine kičmu naoružanja egipatske armije. Egipat već godinama planira da nabavkom novih tenkova zameni deo svog arsenala koji se sastoji od starijih američkih M60A1 kao i sovjetskih T-62 i T-55. Pretpostavlja se da će verzija T-90 namenjena za Egipat biti vrlo slična kao tenkove koje smo videli prilikom isporuke Iraku, odnosno T-90S sa elementima modifikacije T-90SM.

Tenk T-90S za iračku armiju u fazi proizvodnje (preuzeto sa : defence-blog.com)

Ova vest dolazi u svetlu rastuće popularnosti tenka T-90 nakon angažmana u Siriji. Pored Egipta interesovanje su pokazali i Kuvajt, Katar pa čak i UAE, a Irak je već primio prve isporuke ovih tenkova, dok Alžir, stari korisnik T-90 planira povećanje inventara i modernizaciju postojećeg. Još ranije su ugovore za nabavku potpisali Vijetnam a Indija će kao i do sada sklapati iz CKD setova tenkove T-90MS kao dodatak dosadašnjoj floti T-90.

Nema sumnje da će nakon ovoga popularnost tenka T-90 samo još više rasti, posebno među zemljama severne Afrike i Bliskog Istoka, ali i širom sveta gde mnoge zemlje traže zamenu za zastarele tenkove istočne i zapadne proizvodnje, ali po prihvatljivijoj ceni od zapadne konkurencije, i sa mogućnošću licencnog sklapanja.

 

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *