Sjedinjenje Američke Države donirale su 3. aprila 37 oklopnih vozila MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected vehicles)  MaxxPro, objavljeno je u saopštenju ambasade SAD u Tirani.  

Na ceremoniji primopredaje prisustvovala je minisatrka odbrane Albanije Oljta Džačka i predstavnici američke ambasade.

Ministarka je tom prilikom izrazila veliku zahvalnost na vojnoj pomoći, naglasivši da će ova oklopna vozila povećati operabilnost oružanih snaga.

Dolazak vozila MaxxPro poklapa se sa proslavom 10 godina od priključivanja Albanije NATO savezu.

Primopredaja MRAP vozila MaxxPro (foto:Albanian MoD)

Ova donacija deo je paketa pomoći američke vlade Oružanim snaga Albanije koja se sprovodi u okviru programa transfera viškova naoružanja (EDA) dogovorenog 2015. godine između Vašingtona i Tirane. Po tom ugovoru, Albanija bi od SAD trebala da dobije ukupno 250 oklopnih vozila točkaša.  

Pored pomenutih 37 MaxxPro, Albanija je 2017. godine dobila prva tri komada ovoga tipa vozila, kao i 77 HMMWV M1114, popularno nazvanog “Hamvi”.

Uz američke oklopne točkaše, Albanija je u periodu 2015-2018 primila i sedam italijanskih lakih oklopnih vozila Iveco LMV.  

Primopredaja MRAP vozila MaxxPro (foto:Albanian MoD)

Albanska vojska u ovom momentu broji preko 8000 pripadnika,  a vlasti u Tirani trenutno za bužet izdvajaju oko 1,2 %.  Neki dugoročni plan je dostizanje 2 % od ukupnog BDP, koliko je propisano da izdvajaju NATO članice.

Kada je reč o oklopnim snagama, oskosnicu vojske čine vozila točkaši: Hamvi, MaxxPro, Iveco LMV i Iveco VM 90. Pominje se i izvestan broj oklopnih vozila guseničara BMP-1, međutim, njihov status je nepoznat. 

Albanija, kao i Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Makedonija ne poseduje borbene avione i oslanja se isključivo na helikoptere koji se uglavnom koriste za traganje, spašavanje i pružanje podrške u momentima elementarnih nepogoda.  

Albanija svoju strategiju odbrane zasniva prvenstveno na saradnji sa NATO savezom odnosno SAD. Sa tim u vezi, Tirana je izrazila spremnost da svoje pomorske, vazduhoplovne i kopnene baze ustupi na korišćenje članicama ove alijanse.

NATO je u avgustu prošle godine potvrdio da će investirati 50 miliona eura u prvu fazu modernizacije vazduhoplovne baze Kučove, koja se nalazi 60 km južno od Tirane. Baza će biti korišćena uglavnom u logističke svrhe, air polising, kao i obuku pilota.

Tagovi:
Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *