Prema rečima direktora kompanije Nexter Systems, Stefan Mejera, Francuska će u naredim godinama pokrenuti proces modernizacija svojih tenkova Leclerc. Ovaj tenk bi se nakon modernizacije mogao svrstati u tzv. četvrtu generaciju (poznatija još kao: napredna treća generacija) i tako bio u prilici da parira  najnovijim tenkovima u svetu, uključujući i ruskoj T-14 Armata, Leopardu 2A7+ itd.

Plan je da se na ovaj standard dovede 218 tenkova, u čiju brojku spada i 18 za izvlačenje, što je polovina od ukupnog broja koliko Francuska ima u svom sastavu. Vrednost ovog ugovora iznosiće oko 330 miliona eura, a početak modernizacija planiran je za 2020. i trajaće do 2028. godine.

Nije poznato kako će tačno izgledati paket modernicije. Nexter je ranije za potrebe UAE ponudio nekoliko varijanti. Jedna od glavnih modifikacija bila je ugradnja motora MTU od 1,500 hp, poboljšanje pasivnog oklopa i instaliranje nove panoramske nišanske sprave za komandira.

Što se samog naoružanja tiče, najverovatnije će postojeći top F1 kalibra 120 mm biti zadržan zbog njegove sposobnosti korišćenja svih tipove municije od 120 mm, uključujući i najnovije fugasne. Sporedno naoružanje koje se ogleda u vidu mitraljeza 7,62 mm, trebalo bi da bude zamenjeno za 12,7 i bude korišćeno od strane nišandžije što do sada nije bio slučaj.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *