U gruzijskom vojnom kampu 4. mehanizovane brigade smeštenom u Vaziani, 30. aprila po prvi put među izloženim naoružanjem našli su se i protivoklopnim vođeni sistemi FGM-148 Javelin, koje je Gruzija početkom 2018. Primila od SAD.

Ovo je prvi put da su Javelini prikazani javnosti, a povod je bio više nego simboličan, 27 godina od formiranja Oružanih snaga Gruzije. Slučajno ili ne, istog dana ukrajinski predsednik Petro Porošenko oktrio je da su SAD u Ukrajinu poslale, takođe, Javeline.

Krajem 2017. Gruzija je poslala zahtev SAD za nabavku Javelina, a nedugo zatim, sledeće godine usledile su prve isporuke. Ukupna vrednost ugovora procenjuje se na oko 75 miliona dolara. U ovu cenu uključeno je 410 raketa, 72 komandno lansirnih jedinica (uključujući dva komada za rezervne delove), 10 BST (Basic Skills Trainers) za obuku, 70 raketa za simulaciju gađanja, transport, tehnička podrška odnosno kompletna logistika.

Ako se uporedi sa gruzijskim ugovorom, može se primetiti da je Ukrajini isporučeno upola manje raketa, 210, zatim 39 komandno lansirnih jedinica po ceni od 47 miliona dolara.

Kada je reč o samom FGM-148 Javelin, treba napomenuti da on spada u lako prenosive protivoklopne sisteme srednjeg dometa čije rakete deluju po principu „ispali i zaboravi“. Što znači da nakon „zaključavanja“ cilja i aktiviranja rakete rukovalac ne mora da prati metu sve do njenog pogotka, kao što je to slučaj sa američkim BGM-71 TOW ili ruskim 9M133 kornet. Velika prednost je ta što se raketa može ispaliti i iz zatvorene prostorije, dok je mana ta što je maksimalni domet rakete starije verzije svega 2,5 km, za razliku od npr. TOW ili Korneta koji imaju do 5 km.

Za Gruziju i Ukrajinu po vrednosti ugovora i sofisticiranosti naoružanja ovo je do sada najveća nabavka iz SAD. Pored isporuke naoružanja, SAD su od 2008. godine počele da sprovode program obuke najpre gruzijskih mirovnih jedinica , da bi se sada preorijentisali na regularne snage. Zbog proširenja opsega obuke SAD planiraju da otvore još jedan centar za obuku.

Isporuku ovih sofisticiranih raketa i proširenje obuke, Rusija je dočekala sa negodovanjem, dok sa druge strane gruzijska strana smatra da Moskva ne treba da se oseća ugroženo, jer ove rakete nisu uperene protiv njih, s obzirom da je reč o sistemu koji se može okarakterisati kao defanzivno oružje.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *