Ukrajinski koncern Ukroboronprom objavio je 10. februara snimak na kojem je prikazana modernizacija tenka T-64BM. Ovaj model prikazan je prvi put javnosti 2017. godine, pa je tako široj javnosti poznat kao „Model 2017“.

Na snimku je demonstrirana vatrena moć, kao i pokretljivost ove nove verzije, čiju je modernizaciju radio pogon iz Harkova.

Prema rečima iz Ukroboronprom-a, ugrađeni su novi optoelektronski sistemi treće generacije, uključujući i satelitski navigacion sistem CH-4215, koji je radio Orizon Navigation. Postojanje ovog sistema u tenku može se najbolje uočiti po takozvanoj SMART anteni koja se nalazi na krovu kupole.

Novom modernizacijom za sva tri člana posade obezbeđena je termalna sprava za osmatranje. Zamenom TPN1-49-23 sa TPN-1-TPV omogućeno je uklanjanje ranije postojećeg IC fara. Ugrađena je i nova radio stanica Lybrid-K 2RB radijusa 70 km. Stanica pruža visoku zaštitu od eventualnog presretanja i ometanja komunikacije.

T-64 model 2017, prikazan 10. februara (foto:Ukroboronprom)

Određene modifikacije rađene su i na samom oklopu, pa je tako navodno omogućena bolja zaštita od protivoklopnih raketa.

Predstavnici pogona u Hakrkovu, istakli su da je do sada na Model 2017 ukupno modernizovano više od 100 tenkova T-64, što je u rangu jedne tenkovske brigade. Najavljeno je da će se u budućnosti nastaviti sa unapređivanjem tenkova T-64 koji su okosnica oklopnih snaga Ukrajine.

T-64 model 2017, prikazan 10. februara (foto:Ukroboronprom)

Ovi tenkovi učestvovali su na vojnoj paradi prošle godine u čast dana nezavisnosti, a viđeni su i na takozvanom Evropskom tenkovskom izazovu koju organizuju NATO članice.

Tagovi:
Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *