Dva aviona Eurofighter Typhoon iz redova nemačkog RV (u daljem tekstu: Luftwafe) sudarila su se u vazduhu iznad neba severo-zapadne Nemačke, u oblasti Müritz. Oba pilota su se katapultirala. Jedna letelica se srušila u gusto pošumljenoj oblasti, dok je druga pala relativno blizu sela Jebel.

Spasilačke ekipe su ubrzo locirale jednog pilota koji se prema navodima, upetljao u guste krošnje prilikom doskoka padobranom, i tom prilikom je prošao sa manjim povredama. Pilot druge letelice nije bio te sreće, te su spasilačke službe mogle samo da konstatuju smrt.

Fotografija nastala nakon pada dve letelice Luftwaffe-a (fotografija preuzeta sa Evening Standard)

Avioni su bili deo vežbe vazdušne borbe, a originalno su stacionirani u vazduhoplovnoj bazi Laage kraj Rostoka, gde je smešteno 73. taktičko vazduhoplovno krilo pod nazivom ,,Štajnhof“.

Tačan uzrok nesreće nije poznat, ali se zna da su u vežbama bliske vazdušne borbe učestvovala tri aviona. Pilot trećeg aviona je video i prijavio događaj nadležnim službama, što je umnogome pomoglo da se potraga za preživelim pilotom ubrza.

Podsetimo Luftwafe ima u svom sastavu oko 10 eskadrila aviona Eurofighter Typhoon. Međutim, zadnjih godina su na površinu isplivali ozbiljni problemi sa održavanjem flote višenamenskih lovaca u stanju borbene gotovosti. Između ostalog zbog prevelikog naleta aviona i posledično niskog procenta ispravnosti.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *