Ruska motorizovana streljačka  brigada Centralnog vojnog okruga uvrstila je u svoje naoružanje prvih osam modernizovanih oklopnih vozila BMP-2M. Ovo je prva jedinica u regionu Kemerovo koja je dobila ova sofisticiranija vozila opremljena sa novom kupolom  B05Ja01 Berežok.

Prema izvoru agencije TASS, plan je da do kraja godine ova vojna oblast dobije ukupno 16 BMP-2M.

Serija unapređenja oklopnih vozila deo je ruskog desetogodišnjeg plana modernizacije 540 vozila guseničara BMP-2  i BMD-2. Okosnicu u sprovođenju projekta GPV-2025 čini kompanija KBP (Instrument Design Bureau) sa sedištem u Tuli.

Vozilo BMP-2M prvi put je javnosti prikazano na međunarodnom inženjersko-tehnološkom forumu 2010. godine, a dve godine kasnije na KADEX-2012 u Kazahstanu. Javnosti su tada predstavljene dve verzije: 2M (sb4-2) i 2M (sb4-3). Prva verzija namenja je više za dejstvovanje po živoj sili, dok je druga konstruisana za eventualne sukobe sa neprijateljskim tenkovima i bolje oklopljenim vozilima.

BMP-2M podverzije sb4-2 (foto: NikolaiNovichkov)

Pored zadržanog topa 2A42, kalibra 30 mm, dodat je na zadnjem delu kupole i automatski bacač granata AG-30 od 30 mm. Za glavno oružje 2A42 ugrađena je binokularna nišanska sprava BPK-3-42 koja u noćnim uslovima pruža vidljivost do 1,300 m. Treba dodati da je ugrađen i mitraljez PKT ili po mogućstvu PKTM kalibra 7,62 mm.

Najveća prepoznatljivost u odnosu na prethodne verzije čine ugrađene četiri protivoklopne vođene rakete 9M133 Kornet-E.  Platforma Berežok na verziji sb4-3 kompatibilna je da primi i novije rakete Ataka-T, koje mogu biti lansirane iz mesta ili prilikom vozila u pokretu.  U savršenim uslovima raketa može da detektuje tenk na 5000 m i deluje uz pomoć višekanalne nišanske sprave.

BMP-2M podverzije sb4-3 (foto: Rosoboronexport)

Kao što se na fotografijama može videti, razlika između sb4-2 i sb4-3 ogleda se u dodatnom oklop pa su tako kod sb4-3 dodate rešetke koje obezbeđuju bolju zaštitu od napada kumulativnim protivoklopnim raketama.

Velika zainteresovanost za BMP-2M izvan Rusije

Interesovanje za ovakvu modernizaciju nije pokazala samo Rusija već i druge zemlje koje u svom naoružanju poseduju nabavljene ili licencno proizvedene BMP-2.

Jedna od njih je upravo Alžir čija je vojska modernizovala 304 BMP-2 na standard 2M.  Sva vozila su pored kupole Berežok dobila po četiri rakete 9M133 Kornet-E.

U okviru svog inventara Alžir ima i značajan broj starijih modela oklopnih vozila, kao što je BMP-1. Prema pojedinim ruskim izvorima u planu je da Alžir svih 685 BMP-1 modernizuje na standard BMP-2M.

Indija je još jedna zemlja koja je pokazala zainteresovanost za BMP-2M. U julu prošle godine Ministarstvo odbrane odobrilo je 371 milion dolara za modernizaciju 693 od ukupno 1,250 koliko je ukupno licencno proizvedeno BMP-2/2K Sarath. Ova vozila proizvođena su od 1987, a poslednji BMP izašao je iz fabrike 2007. godine.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *