Nekoliko dana nakon što je izvela artiljerijsku vežbu u blizini granice sa Južnom Korejom, Severna Koreja lansirala je u četvrtak dve rakete sa njene istočne obale.

Prema raspoloživim satelitskim snimcima, ali i informacijama iz Južne Koreje, rakete su lansirane sa aerodroma u mestu Jonpo, a pale su u more na daljini od oko 380 km.

U međuvremenu objavljane fotografije pokazuju da je reč o višecevnom raketnom sistemu velikog kalibra. SAD označile su ovo taktičko oružje kao KN-25. Državna televizija KCNA prikazala je lansiranje sistema nadgledano od strane lidera Kim Džong Una, ali tom prilikom nije otkrila taktičko-tehničke detalje.

Lansiranje rakete sa novog sistema (foto: KCNA)

Severna Koreja prvi put je testirala KN-25 u avgustu ove godine. Eksperti za naoružanje nisu usaglašeni oko toga u koju vrstu raketnog sistema spada KN-25. Jedan deo njih zastupa tezu da je reč o višeraketnom sistemu, dok drugi smatraju da se radi o balističkom sistemu kratkog dometa s obzirom na domet od 380 km i let na visinama do 97 km.

Lansirno točkaško vozilo može da ponese ukupno četiri rakete pogonjene na čvrsto gorivo, dugačke oko 8,6 m. Veruje se da KN-25 nije ušao u serijsku proizvodnju, odnos u sastav Korejske narodne armije.

Severna Koreja pojačala je aktivnost svojih raketnih odnos artiljerijskih testiranja. Međutim, reč je o sistemimam kratkog dometa. Upravo zbog njihovog dometa predsednik SAD Donald Tramp njih ne vidi kao direktnu pretnju po njegovu zemlju jer je reč o projektilima kratkog dometa, koji ne mogu pogoditi obalu Severne Amerike.

Razlog za učestalije lansiranje različitih i uglavnom novih projektila može se najpre naći u demonstraciji moći, posebno u segmentu raketne tehnologije. Pjongjang, takođe, želi da na neki način izvrši pritisak na SAD, kako bi se nastavili pregovori i izdejstvovao što povoljniji sporazum oko nuklearnog programa Severne Koreje

Lansiranje rakete sa novog sistema (foto: KCNA)

Donald Tramp i Kim Džong Un sastali su se prvi put prošle godine u Singapuru, gde je načelno postignut dogovor o denuklearizaciji, ne precizirajući šta to tačno znači i na koji način je to moguće postići. Nova runda razgovora desila se u februaru na samitu u Hanoju. Tada su pregovori propali, očigledno zbog maksimalističkih ciljeva obeju strana.

Poučeni prethodnim susretom, novi krug razgovora mogao bi biti uspešniji jedino ukoliko obe strane izađu sa određenim izmenama za pregovarački sto.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *