U septembru ove godine na sajmu naoružanja  DX Korea Defense Exhibition 2018 u Seulu, južnokorejska kompanija Hyundai Rotem predstavila je svoj glavni borbeni tenk K2 Black Panther u pustinjskoj šemi. Ovaj tenk, prvi put ofarban u ovoj boji izazvao je tada veliku pažnju, posebno nakon što je otkriveno da je jedna zemlja sa Bliskog istoka zainteresovana za njegovu kupovinu, kao i da su neka testiranja već sprovedena.

Ova informacija podgrejala je mnogima razmišljanja o kojoj državi je tačno reč. Odgovor smo dobili juče, nakon što je portal Pulse objavio ekskluzivnu informaciju da bi Oman u drugom kvartalu 2019. godine mogao da nabavi 76 tenkova K2 po ukupnoj ceni od 884,6 miliona dolara, što znači da jedan tenk po komadu iznosi u vrednosti oko 11,5 miliona dolara. Sa ovom cenom K2 se definitivno svrstava odmah iza francuskog Leclerc-a.  Izvozna cena K2 prvobitno je bila procenjena na oko 8,5 miliona dolara, ali je iz nepoznatog razloga Omanu ponuđeno za tri miliona više.

Hyundai je nekoliko meseci radio na modifikaciji tenka za pustinjske uslove. Tom prilikom najviše se pažnje posvećivalo instaliranju sistema za rashlađivanje u kupoli, kao i na razvoju izduvnih sistema u cilju što boljeg hlađenja motora u ekstremno visokim klimatskim uslovima, kakav je Oman.

K2 Black Panther u pustinjskoj šemi na sajmu naoružanja DX Korea Defense Exhibition 2018 u Seulu (foto: Resboiu)

Može se reći da se na neki način naslućivalo da bi potencijalni kupac K2 mogao da bude baš Oman, pošto je ova država već nekoliko godina u procesu odabira novog glavnog borbenog tenka, koji bi pored postojećih 38 tenkova FV4034 Challenger 2 bio buduća okosnica oklopnih snaga. Time bi se u potpunosti izbacili iz upotrebe tenkovi M60A1, M60A3, pa čak i M48, koji su prema pojedinim izvorima i dalje u službi.

Oman je 2015. godine izrazio zainteresovanost za kupovinu više od 70 tenkova Leopard 2, nemačke kompanije Krauss-Maffei Wegmann (KMW). U međuvremenu, u Nemačkoj je već neko vreme trajala debata o isporuci naoružanja bliskoistočnim zemljama. Posebno je to došlo do izražaja nakon prodaje više od 60 tenkova i nekoliko desetina haubica Kataru.

Nemački ministar ekonomije Zigman Gabrijel rekao je te 2015. godine, nakon prodaje, da nije srećan što je do nje došlo, ali da nije bilo drugog izbora, s obzirom da je ugovor potpisala prethodna vlada. Prema tome, nakon ove izjave, bilo je na neki način jasno da su male šanse da će Oman uspeti da postigne dogovor o kupovini nemačkih tenkova.

K2 Black Panther-visoko sofisticiran tenk

Kada govorimo o K2, Južna Koreja tri godine ove tenkove nije proizvodila za supstvene snage, pa je iz tog razloga u operativnu upotrebu uvela oko 100 primeraka. Razlog za trogodišnje odlaganje početka proizvodnje druge serije bio je problem sa razvojem domaće transmisije koja šest puta  nije prošla test izdržljivosti.  Kako bi se ubrzala proizvodnja odlučeno je da se montira Renkova transmsija, a zadrži licencno proizvođeni motor MTU 883.

K2 Black Panther čije je razvoj započeo 1995. godine opremljen je sa topom L55 kalibra 120 mm. U cilju ugradnje automatskog punnjača, instraliran je model koji po svojoj konstrukciji podseća punjač sa francuskog Leclerc-a, koji može da ispali 10 granata u minuti.

Visoko automatizovan sistem za upravljanje vatrom u K2 rezultat je transfera francuske Thalesove tehnologije, ponovo sa tenka Leclerc. Ovaj sistem obezbeđuje mogućnost potpuno automatskog praćenja gde se top i kupola bez upravljanja posade okreću u pravcu neprijateljskog vozila.

Ono što ovaj tenk čini posebno superiornim jeste mogućnost ispaljivanja takozvanih „ispali i zaboravi“ projektila oznake KSTAM (Korean Smart Top-Attack Munition). KSTAM ima svoj sopstveni sistem za navođenje i može da deluje na daljini do 8 km. Posebno treba napomenuti da KSTAM po svom dejstvu i konstrukciji ne treba mešati sa protiv-oklopnim tenkovskim vođenim raketama kao što su npr. ruske Refleks. Velika prednost je i ta što se KSTAM može ispaliti u momentu kada se tenk nalazi u zaklonu i nema u tom momentu vizuelni kontakt sa neprijateljskim vozilom.

Turska je bila prva i jedina zemlja pre Omana  koja je je izrazila ozbiljno interesovanje za K2, ali ne za kupovinu samog tenka već za transfer njegove tehnologije koja će činiti okosnicu novog turskog tenka Altay.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *