U trenutku sve izraženijih tenzija u Persijskom zalivu, Teheran je 9. juna predstavio novi protivvazdušni raketni sistem Hordad 15. Ovaj naziv simoblično je dat po persijskom kalendaru, kada su 5. juna 1963. godine održane demonstracije protiv hapšenjena ajatolaha Ruholah Homeinija.    

Javno dostupne fotografije sa ceremonije prikazuju kamion na kojem je montiran radar, kao i dva kamiona sa po četiri lansirna kontejnera.  U kadru su, takođe, primećene dve rakete, koje podsećaju na Sajad-2 i Sajad-3. Predstavljen je i kadar gde se vidi njegovo lansiranje.

Lansiranje Hordad-15 (foto: TW)

Novi, domaće razvijeni sistem, predstavio je ministar odbrane Amir Hatami koji je izneo određene taktičko-tehničke karakteristike. Prema njegovima rečima, radar sa Hordad 15 može da detektuje borbene avione na udaljenosti do 150 km, dok lanser može da dejstvuje sa raketama do maksimalnih 120 km i visini do 27 km.

Sistem je predviđen da prati i letelice sa manjim radarskim odrazom na daljini do 85 km i obara na udaljenostima do 45 km. Hordad 15 može da bude spreman za borbenu upotrebu za svega pet minuta i da deluje na šest ciljeva istovremeno. 

Hordad 15 prilikom predstavljanja (foto: MO Irana)

Hatami je naglasio da Hordad 15 koristi samo rakete Sajad-3, uprkos činjenici da se na snimku vidi i Sajad-2. Obe ove rakete koriste se već na protivvazdušnom raketnom sistemu Talaš, čija je proizvodnja započela 2017. godine. Sajad-2 konstruisan je za protivvazdušni sistem 3 Hordad, koji podseća na ruski Buk-M2.

Pojava novog oružja usledila je u momentu pojačanih tenzija između Irana i SAD, nakon povlačenja Vašingtona iz nuklearnog sporazuma sa Teheranom.

SAD su nakon toga uvele nove sankcije Iranu, a nedavno na Bliski istok poslale strateške bombardere B-52H i nosač aviona Abraham Lincoln sa 70 borbenih aviona u pratnji krstarica i razarača. Tramp, takođe planira da pošalje dodatne trupe u Irak duž granice sa Iranom.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *