Nekoliko meseci nakon što je oborena iznad tesnaca Hormuz, SAD planiraju da veliki deo izviđačkih bespilotnih letelica RQ-4 Global Hawk povuku iz službe. RQ-4 smatra se za jednu od najsavremenijih bespilotnih letelica u Američkom ratnom vazduhoplovstu (USAF). Zahvaljujući svojim performansama ima velikih dolet, kao i mogućnost da leti na velikim visinima, na kojima uz pomoći sofisticiranih senzora može da prikuplja željene informacije sa terena.

Od ukupno 35 primeraka, koliko ih je trenutno u sastavu, USAF je predložio povlačenje čak 21 RQ-4 Block 30 Global Hawk

Od ukupno 35 primeraka, koliko ih je trenutno u sastavu, USAF je predložio povlačenje čak 21 RQ-4 Block 30 Global Hawk. Ovaj predlog prosleđen je Sekretarijatu za odbranu, koji bi trebao da razmotri, u cilju usvajanja novog budžeta za sledeću godinu. Prema tome, konačnu dalju sudbinu RQ-4 mogli bi da znamo u februaru sledeće godine, kada je uglavnom predviđeno predsedničko izlaganja budžeta u Kongresu.

RQ-4 Global Hawk

Ovo nije prvi put da je USAF predložio plan za sudbinu RQ-4. Još za fiskalni budžet 2014. godine USAF je preporučio povlačenje čitave flote, ali je Kongres odlučio da odbaci takav predlog zajedno sa izviđačkim avionom U-2.

Koji su razlozi za eventualno povlačenje RQ-4?

Jedan od glavnih razloga razmatranja povlačenja RQ-4, jeste velika cena održavanja, ali često nedostaka delova za njih. Ova mala flota od svega trideset letelica, koja operiše od 2001. godine, uglavnom je korišćenja u protivterorističke svrhe, posebno na Bliskom istoku i severu Afrike. U tom pogledu, RQ-4 je davao dobre rezultate. Međutim, zbog širokog raspona krila, ali i toga što ne poseduje adekvatne odbrambene mehanizme, laka je meta za PVO sisteme srednjeg dometa.

Upravo se to pokazalo na pomenutom slučaju iznad moreuza Hormuz, kada je Iran koristeći raketu Sajad SD2C sa sistema 3. Hordad oborio RQ-4 (ev. broj 166510), koja je poletela iz vazduhoplovne baze Al Darfa u UAE. Pretpostavlja se da je upravo ovaj slučaj bio prekretnica u razmatranju povlačenja većeg dela bespilotnih letelica ovog tipa.

RQ-4 Global Hawk i izviđački avion U-2 u bazi Beale (foto: US Air Force
RQ-4 Global Hawk i izviđački avion U-2 u bazi Beale (foto: US Air Force)

Još jedan od razloga za eventualno povlačenje RQ-4 može se pronaći i u novoj američkoj odbrambenoj strategiji iz januara 2018. godine. Prema njoj, glavna pretnja po nacionalnu bezbednost, prvi put posle dve decenije nije terorizam, već Rusija i Kina. Strategija predviđa da bi Kina mogla da ugrozi američke glavne saveznike, odnosno same interese SAD u zapadnom Pacifiku.

jedan od razloga za eventualno povlačenje RQ-4 može se pronaći i u novoj američkoj odbrambenoj strategiji iz januara 2018. godine

Dok bi sa druge strane to Rusija mogla da učini u istočnoj Evropi, u cilju podrivanja NATO saveza. Poslednji put, SAD su se za takav scenario pripremale 80-ih godina, a poslednji put vodila borbe tolikih razmera tokom Drugog svetskog rata.

Uzimajući u obzir takav potencijalni konflikt, zbog prevelike ranjivosti RQ-4 ne bi nikako mogao da bude adekvatno sredstvo odvraćanja, ali ni pomoćni „alat“ u nadgledanju neprijateljske teritorije. Pentagon, stoga, želi da uštedi novac povlačenjem iz službe određenih sredstava, kako bi se novac preusmerio na ulaganje u razvoj novog strateškog naoružanja poput stetlt bombardera B-21 i hipersoničnih raketa velikog dometa.

Bespilotna letelica RQ-180 (foto: Getty Images)

Potencijalna adekvatna bespilotna letelica koja bi mogla da odgovori zahtevima nove američke odbrambene strategije jeste RQ-180. Veruje se da je svoj prvi let imala 2010. godine, dok operativni testovi traju od 2014. godine.

Prema poslednjim informacijama, ove letelice nalaze se u vazduhoplovnoj bazi Beale u Kaliforniji, gde je smeštena 427. izviđačka eskadrila. Veruje se da Northrop Grummanova RQ-180, koja vidno podseća na bombarder B-2, može da probije PVO odbranu SAD i Kine.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *