U sredu oko 20h po lokalnom vremenu salva raketa iz nepoznatog pravca obrušila se na kamp Taži, severno od Bagdada. Od posledica eksplozija na licu mesta stradala su dva američka vojnika, kao i jedan britanski. Pored poginulih, povređeno je još 14 vojnika iz SAD, Velike Britanije i Poljske, koji su odmah hospitalizovani.

Lokacija baze Taži

Ubrzo nakon što se napad dogodio došlo se do saznanja da je sa svega nekoliko kilometara od baze lansirano 36 raketa kalibra 107 mm. Od tog broja, 18 projektila palo je direktno na bazu, dok se ostatak obrušio oko nje.  Rakete su lansirane sa jednog kamiona koji je služio kao improvizovani raketni lanser.

Odgovornost za ovaj napad još niko nije preuzeo, ali se povodom ovog slučaja oglasila iračka šiitska grupa  Katib Hezbolah koja je pozdravila ovaj napad.

Možemo reći da je veoma izvesno da iza ovog slučaja stoji ova šiitska grupa, koja je i ranije u nekoliko navrata bila egzekutor sličnih napada. Svega 10 dana ranije, lider Katib Hezbolaha zapretio je da će američki vojnici i njihove instalacije u Iraku biti predmet novih napada, a zajedno sa njima i irački državljani koji na bilo koji način sarađuju sa stranim trupama.

Pronađeno vozilo sa kojeg su lansirane rakete (foto: Washington post)

Nove tenzije između SAD i iranski šiitskih grupa dolaze nakon nepuna tri meseca od sličnog raketnog napada u kojem je tada stradao jedan američki kontraktor. Njegova pogibija pokrenula je tada talas nasilja. Najpre sa protestima i upadima demonstranata u američku ambasadu u Bagdadu, zatim američkim atentantom na komandanta iranske Islamske revolucionarne garde i  iranskim odgovorom u vidu lansiranja balističkih projektila na američke baze u kojim je povređeno 100 vojnika.

Nova eskalacija na pomolu?

Poučeni tim događajima, poslednje tenzije nakon jučerašnjeg raketiranja prete ponovo da eskaliraju. Nedugo nakon što se napad dogodio, odeljenje za odnose sa javnošću iznelo je informaciju da su avioni iz sastava koalicije predvođene SAD izveli vazdušne napade na kamp Katib Hezbolaha u sirijskom pograničnom gradu Al Bukamal, koji se nalazi uz granicu sa Irakom.

SAD su demantovale ovu informaciju, rekavši da njihovi avioni nisu izveli nikakav napad i da je u toku procena kako će njihova država odgovoriti na napad. Ovaj kamp gde se nalaze britanski, američki i irački vojnici namenjen je uglavnom kao baza iz koje se vrše odnosno koordinišu napadi na ćelije takozvane Islamske države.

Pripadnici Katib Hezbolaha

Pretnja za američke vojnike u Iraku nisu samo šiitske grupe, već i militanti Islamske države. U prilog tome govori događaj koji se odigrao u nedelju, kada su dva marinca poginula prilikom jedne specijalne operacije protiv  ćelije Islamske države u planinskoj i veoma nepristupačnoj oblasti blizu mesta Mahmur, koje se nalazi 40 km jugozapadno od Erbila. Bila je to prva pogibija američkih vojnika u 2020. godini, ali i sa njom ponovno pitanje da li je ova teroristička grupa poražena.        

Realnija opcija da se SAD zajedno sa Velikom Britanijom odluče na likvidaciju nekog od komandanata koji se nalaze u vrhu Katib Hezbolaha.

Kada je reč o poslednjem napadu, SAD mogle bi da odgovore  (ako već nisu u Al Bukamalu) vazdušnim udarima na kampove Katib Hezbolaha. Do sada, za SAD pogibija vojnika bila je crvena linija koja je predviđala odgovor uglavnom kroz udare iz vazduha.

Iako se može pretpostaviti da je napad orkestriran iz Irana, malo je verovatno da će se ovoga puta predsednik Donald Tramp, kao u prošlom slučaju, ponovo odlučiti za atentat na nekog iranskog oficira. Tramp je svestan da bi to moglo da pokrene dalje nekontrolisane događaje koji bi ih mogli dovesti na ivicu sukoba.

Iz tog razloga je realnija opcija da se SAD zajedno sa Velikom Britanijom odluče na likvidaciju nekog od komandanata koji se nalaze u vrhu Katib Hezbolaha. Stoga, naredni dani mogli da budu prelomni ne samo za SAD i šiitske grupe, već i za Irak koji je odavno postao poligon za sukobljavanje stranih aktera.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *