Rusko ministarstvo odbrane je u svom poslednjem brifingu saopštilo da je povuklo svoje snage sa Zmijskog ostrva u Crnom moru, blizu ukrajinske luke Odesa.

Ministarstvo je iznelo da je u četvrtak povuklo svoje snage sa ostrva u, kako je opisalo, „gestu dobre volje“. Dodaje se da je povlačenje pokazalo da „Ruska Federacija nije ometala napore Ujedinjenih nacija da uspostave humanitarni koridor za odvoz poljoprivrednih proizvoda sa teritorije Ukrajine“.

Ukrajinska južna komanda pethodno je rekla da je “sinoć u napadima raketnih i artiljerijskih jedinica na Zmijsko ostrvo, neprijatelj užurbano evakuisao ostatke svog garnizona koristeći dva brza čamca i, po svoj prilici, napustio ostrvo”

Borba za ostrvo

Rusija je preuzela kontrolu nad ostrvom u prvim danima svoje vojne akcije u Ukrajini, u očiglednoj nadi da će ga iskoristiti za kontrolu tog područja i kao polazište za napad na Odesu.

Ruske snage koje su tamo stacionirane našle su se pod konstantnim ukrajinskim napadima.

Ukrajinska vojska je 21. juna izvela raketne udare i napade sa dronovima, uništavajući ruska vojna vozila, PVO sisteme Pancir i radarski sistem na Zmijskom ostrvu, koje je površine svega 0,7 kvadratnih kilometara, a koje se nalazi oko 40 km jugozapadno od Odese.

Ruska vojska je negirala te tvrdnje, rekavši da je njena odbrana izdržala, presrela sve ukrajinske rakete i oborile 13 od 15 dronova.

To nije bio prvi put da Ukrajina gađa ruske položaje oko ostrva. Kijev je 17. juna tvrdio da je potopio tegljač koji je prevozio municiju ruskim trupama.

To se dogodilo nakon što je Ukrajina pokrenula nekoliko ofanziva u maju pokušavajući da povrati Zmijsko ostrvo. Kao odgovor, ruska vojska je pojačala svoje prisustvo tamo.

Kolika je strateška važnost ovog ostrva?

Strateška vrednost Zmijskog ostrva je precenjena. Vojna oprema koja je tamo bila stacionirana je u suštini odbrambena i ima veoma ograničen domet. Slično je bilo i pre rata kada se tamo nalazio jedan ukrajinski radar.

Ostrvo je bilo praktično nepoznato široj javnosti. Prvi put je postalo istaknuto u prvim danima ruske invazije sa izveštajima da je ruski ratni brod Moskva zahtevao od ukrajinskih vojnika na ostrvu da se predaju.

Kako je rat odmicao, ostrvo je postalo neka vrsta borbenog pokliča za Ukrajince, koji ga vide kao simbol njihovog otpora neprijatelju.

Moskva ga je zauzela jer je to bio deo bitke za kontrolu nad Crnim morem. Međutim, Rusija nije očekivala da će morati toliko sredstava da posveti za odbranu tako malog komada zemlje usred Crnog mora.

Problem za Rusiju je bio taj što je bilo veoma teško održavati ovo ostrvo pravilno snabdevenim jer je svaki čamac koji ide tamo u dometu ukrajinskih raketnih lansera i dronova, a to su resursi koje Rusija mora da preusmeri sa drugih ratnih poprišta.

Povratak ostrva u ukrajinske ruke biće od velikog propagandog značaja u cilju dizanja morala čitavoj naciji. Takođe, može da posluži kao osmatračnica sa koje se otkrivaju neprijateljski pokreti u tom području i koristiti za bombardovanje brodova i aviona u toj oblasti.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *