Ukrajinski konstruktorski biro Luč testirao je izvoznu varijantu protivoklopne vođene rakete Skif. Prema objavljenim snimcima sa poligona i pojedinih medija može se reći da je ono izvedeno uspešno.

https://www.youtube.com/watch?v=j8QW9ioO9Bw

Prvenstveni cilj ovog testiranja bio je da se proveri reagovanje sistema prilikom lansiranja raketa sa mekših površina, kao što je pustinja. Pored ispitivanja stabilnosti, praćen je rad termalne nišanske sprave, koja obezbeđuje bolju preciznost i lansiranje rakete bez obzira na vremenske uslove i doba dana.

Rezultat pogotka sa sistemom Skif (foto: Dalyan Malyasov/Defence Blog)

Dodatna prednost je i ta što rakete operator može da lansira sa daljine od 50 m uz pomoć posebnih komandi. Ovakav vid lansiranja zahvaljujući kontrolnom panelu PDU-215 obezbeđuje daleko veću sigurnost tročlane posade, ako se uzme u obzir da mogu operisati sistemom iz zaklonjenog položaja.

Testiranju u regionu Černihiv su pored zaposlenih u Luču prisustvovali i predstavnici Oružanih snaga Ukrajine. Ukupno gledano, prvenstveni cilj javnog prikazivanja uspešnosti Skifa jeste privlačenje pažnje potencijalnih stranih kupaca, posebno onih sa Bliskog istoka i Afrike s obzirom da je po svojim karakteristikama upravo namenjen za takvo tržište.

Detalji protivoklopnog sistema Skif

Prvi prototip ove protivoklopne rakete razvijen je sredinom 2000, a vojska je prve sisteme usvojila u naoružanje 2011. pod oznakom Stugna-P. Kako bi probala da izveze van matičnih granica UKROBORONPROM je izvoznu varijantu označio kao Skif.

Skif u svojoj ponudi ima dve vrste raketa. Prva je od 130 mm koja ima dve podvarijante RK-2S sa tandemkumulativnom bojevom glavom i RK-2OF sa fugasnom. Slično je i sa kalibrom od 152 mm, gde je tandemkumulativna RK-2M-K, a fugasna RK-2M-OF. To nam govori da Skif pored dejstvovanja protiv oklopnih ciljeva može da deluje i po živoj sili. Najzapaženija od svih raketa je RK-2M-K, koja ima probojnost od 1100 mm iza eksplozivno-reaktivnog oklopa.

Kada govorimo o dometu, on varira od uslova u kojima se sistem koristi. Maksimlani domet ukoliko se raketa lansira u dnevnim uslovima iznosi 5000 m, dok je u noćnim to smanjeno na 3000 m. Procenjuje se da raketa maksimalno leti otprilike 25 sekundi do cilja, koji se nalazi na 5000 m.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *