Ruski generalštab izdao je izveštaj o prvom mesecu ruske invazije na Ukrajinu u kojem se tvrdi da je primarni cilj Rusije da zauzme celu Donjecku i Lugansku oblast. Sergej Rudskoj, prvi zamenik načelnika ruskog Generalštaba, dao je brifing ruskoj štampi sumirajući prvi mesec kampanje.

Rudskoj je tvrdio da su ruske snage izvršile „glavne zadatke prve faze operacije“, govoreći da je Rusija ozbiljno degradirala ukrajinsku vojsku, omogućavajući joj da se fokusira na „glavni cilj“ zauzimanja Donjecke i Luganske oblasti.

Rusko opravdanje za invaziju na Ukrajinu od samog početka bila je pretnja koju su ukrajinske snage predstavljale ljudima u Donbasu. Kremlj je često to ponavljao u cilju da objasni invaziju svom narodu i izgradi ili održi javnu podršku u ratu.

Rudskojeva tvrdnja da je osvajanje neosvojenih delova Donjecke i Luganske oblasti uvek bio glavni cilj ruske invazije ne može biti baš tačna.

Početna kampanja Kremlja imala je po svemu sudeći za cilj izvođenje vazdušnih i kopnenih operacija za zauzimanje Kijeva, Harkova, Odese i drugih velikih ukrajinskih gradova kako bi se verovatno obezbedila promena vlasti u Ukrajini.

Rudskojevi komentari mogli bi ukazivati na to da je Rusija smanjila svoje ciljeve i da bi sada bila zadovoljna kontrolom cele Donjecke i Luganske oblasti.

Ruske snage u drugim delovima Ukrajine nastavljaju da se bore pokušavajući da napreduju i zauzmu što više teritorije.

Ruska vojska gradi „konsolidovane jedinice“, verovatno sastavljene od malih jedinica iz različitih bataljona, brigada i pukova, kako bi nadoknadila borbene gubitke i rasporedila ih na zapadnoj obali Dnjepra u blizini černobiljske zone.

Ruske snage nastavljaju svoje napredovanje u Mariupolju.

Rudskojevi komentari verovatno su pokušaj da se domaćoj javnosti prikriju određeni neuspesi ruske vojske i usmeri pažnju na deo fronta na kojem ruske trupe u ovom trenutku napreduju.

Rudskoj tvrdi da je 1.351 ruski vojnika poginulo, a 3.825 ranjeno od 24. februara.

Ova zvanična brojka sigurno je daleko manja od realne. Rusija je sasvim sigurno izgubila najmanje 5000 vojnika, a na osnovu video snimaka i fotografija izgubila je preko 1800 različitih komada tehnike od plovila do letelica.

Rudskoj smatra da su ukrajinske vazduhoplovne snage i PVO „gotovo potpuno uništene“ i da je njena mornarica „prestala da postoji“.

Ruske snage nisu uspele da obezbede potpunu nadmoć u vazduhu.

Rudskoj dodatno tvrdi da su sve ukrajinske jedinice pretrpele značajne gubitke, uključujući 65,7% tenkova i oklopnih vozila, 42,8% topova, minobacača i artiljerije, 30,5% višecevnih raketnih sistema i 82% S-300 i Buk-M1, kao i tri četvrtine ukrajinskih aviona, polovina njihovih helikoptera i 35 od 36 ukrajinskih dronova TB2.

Tačnost ovih brojki opet treba uzeti sa velikom rezervom. Ukrajina je na osnovu do sada objavljenih slika i snimaka izgubila oko 540 komada tehnike, dok je isto tako sasvim sigurno na hiljade poginulih vojnika.

Rudskoj kaže da zapadne države snabdevaju Ukrajinu oružjem samo da bi produžile sukob s Rusijom, a ne da bi podržale Kijev.

Sve dok čitava regija Donbasa ne bude pala u ruke ruskih i proruskih snaga, nije realno očekivati kraj rata, jer kako sada stati sa operacijom ako teritorije koje je Moskva proglasila nezavisnim nisu po njoj u potpunosti „oslobođene“ od ukrajinske vojske.

Polovično stavljanje pod kontrolu regije Donbas, bio bi poraz za Putina. Zato on mora iz ovog rata da izađe kao pobednik, a jedan od načina je upravo ovaj. Uz dodatno prisvajanje još nekih delova severno od Krima, kakvo je izvorište vode Kahovka kod Hersona, koje je do 2014. napajalo Krim pijaćom vodom.


Stanje na frontu

Kijevska oblast

Ukrajinski kontranapadi severozapadno od Kijeva ostvarili su male uspehe u Irpinu, što potvrđuju video snimci ukrajinskih trupa koje deluju u područjima grada pod prethodnom kontrolom Rusije.

Teške borbe su se vodile u Irpinu, Hostomelu i Makarivu. Ruske snage severozapadno od Kijeva nisu napredovale 25. marta i bile su ograničene na granatiranje ukrajinskih položaja.

Sumi i Černihiv

Ruske snage nisu izvele nijednu ofanzivnu operaciju oko Sumija u posljednja 24 sata.

Ukrajinske snage izvele su uspešan kontranapad istočno od Kijeva 24. marta, ponovo zauzevši Lukjanovku (40 km istočno od Brovarija) i nekoliko drugih malih gradova.

Lokalni korisnici društvenih mreža potvrdili su da su ukrajinske snage ponovo zauzele grad 24. marta i prikazale nekoliko uništenih i napuštenih ruskih vozila.

Ruska vojska u blizini Brovara prešle je u odbranu od podneva po lokalnom vremenu 25. marta kao odgovor na ukrajinske kontranapade.

Ukrajinske trupe su odbile ruske napade na grad Černihiv.


Harkov


Situacija na severoistoku Ukrajine nije se promenila u protekla 24 sata. Ruske snage su nastavile da granatiraju Harkov, ali nisu izvršile nikakve kopnene napade. Malo je verovatno da će se odlučiti za direktan napad na grad u narednim sedmicama.

Oprečne informacije i dalje se plasiraju oko Izjuma gde ruska strana tvrdi da je zauzet, dok Kijev sa druge strane kaže da uspešno odbija napade.

Luganska i Donjecka oblast

Ruske snage prekinule su svoje kopnene operacije u Donjeckoj i Luganskoj oblasti u posljednja 24 sata i pregrupisale svoje snage


Mariupolj

Nastavlja se zauzimaju Mariupolja ulicu po ulicu. Ruske trupe ulaze u centar grada. Čečenske snage su tvrdile da su 24. marta zauzele celu levu (istočnu) obalu Mariupolja.

Ruske snage će verovatno u potpunosti smanjiti džep u Mariupolju i zauzeti grad u narednim sedmicama.

Hersonska oblast

Ruske snage u protekla 24 sata nisu izvodile nijednu ofanzivnu akciju na južnom pravcu. Reč je o pauzi kako bi se obnovile borbene sposobnosti.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *