Prema poslednjim saznanjima, očekuje se da će nemački kancelar Olaf Šolc u sredu objaviti isporuku nemačkih tenkova Leopard 2A6 Ukrajini. Najverovatnije biće isporučeno 14 tenkova Leopard 2A6.

Šolcova očekivana najava — koja još uvek nije zvanično potvrđena — dolazi pošto je planirano da se kancelarka obrati nemačkom parlamentu u sredu u 13 časova.

Prema rečima zvaničnika, Nemačka će takođe potvrditi da će dozvoliti drugim zemljama kao što je Poljska da pošalju svoje tenkove Leopard u Ukrajinu.

I druge zemlje saveznice, kao što su skandinavske, iskazale su nameru da zajedno sa Nemačkom isporuče svoje Leoparde Kijevu. Berlin mora da odobri izvoz nemačke vojne opreme u treće zemlje.

Ova vest se takođe poklapa sa vestima da će SAD razmotriti slanje tenkova Abrams u Ukrajinu. Jedan od razloga koji je Nemačka navela za svoju uzdržanost je da nije želela da bude viđena kao „sama“ u okviru NATO-a.

Na prošlonedeljnom sastanku ministara odbrane NATO-a i drugih zemalja u američkoj vojnoj vazduhoplovnoj bazi u Ramštajnu u Nemačkoj, bilo je nagoveštaja da može doći da talasa isporuke tenkova Leopard 2 iz evropskih zemalja, ali i Abramsa iz SAD.

Za Berlin je fokus na tenkove postao geopolitička glavobolja — a vlada nemačkog kancelara Olafa Šolca do sada je odbijala pozive za izvoz Leoparda 2.

Leopard 2

Leopard 2 je prvi put predstavljen 1979. godine i od tada je nekoliko puta unapređivan, čime je stekao reputaciju jednog od najboljih glavnih borbenih tenkova na svetu.

Dizajnirao ga je zapadnonemački proizvođač oružja Krauss-Maffei Vegmann da zameni originalni tenk Leopard, koji je ušao u upotrebu 1965. Leopard 2 je napredniji od mnogih tenkova iz sovjetske ere koje su koristile i ruske i ukrajinske snage.

Čak i starije verzije tenka imaju savremenu optiku, uključujući termoviziju, koja mu omogućava da radi danju i noću. Tankovi su napravljeni da se kreću brzo, sa maksimalnom brzinom od oko 44 milje na sat uprkos njihovoj težini od 62 tone.

Tenk pokreće dizel motor, koji se relativno lako puni gorivom i daje vozilu prošireni radijus od oko 210 milja na putu. Takođe koristi standardizovanu NATO municiju kalibra 120 mm, što bi Ukrajini omogućilo pristup većem broju dobavljača od njenih trenutnih tenkova, koji zahtevaju 125 mm.

Procenjuju se da u Evropi postoji više od 2.000 tenkova Leopard 2. Smatra se da su više od polovine starije varijante 2A4 i 2A5, uključujući više od 200 koje se čuvaju u skladištu u samoj Nemačkoj.

Ukrajina se fokusirala na Leopard 2 delimično zato što ih ima toliko u Evropi, gde bi se mogli relativno lako transportovati na bojno polje. Ali prema ugovorima sa zemljama kupcima, nemačka vlada mora da potpiše sve transfere.

Pratite više detalja ovde…

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *