Nakon četiri godine i skoro 2500 izvedenih izviđačkih misija iznad Iraka i Sirije, nemački avioni Tornado vratili su se u svoje matične baze. Četiri borbena aviona poletela su ka Nemačkoj 1. aprila iz vazduhoplovne baze Al Azrak u Jordanu, gde su do tada bili smešteni. Let do Nemačke, dug 3200 km, trajao je oko šest sati i tom prilikom izvršena je jedna dopuna goriva u vazduhu sa tankerom Airbus A310 MRTT.

Dva Tornada iz sastava 51. taktičke vazduhoplovne eskadrile sletela su u bazu Jagel u pokrajini Šlezvig-Holštajn, dok su druga dva iz 33. taktičke vazduhoplovne ekadrile sletela u bazu Buhel, koja se nalazi u saveznoj državi Rajna-Palatinat. Na pistama napravljen je specijalan doček za pilote, koji su u cilju borbe protiv takozvane Islamske države (ID) sprovodili redovne borbene letove sakupivši ukupno 7,500 sati naleta.

Doček pilota u bazi Buhel (foto: Bundeswehr/Nico Tennhardt)

Još u decembru 2015. godine, u jeku uspona ID u Siriji i Iraku, Bundestag je izglasao predlog u korist slanja aviona Tornado na Bliski istok, kako bi podupredili koaliciju protiv ID, predvođenoj od strane SAD. Zapravo, glavni okidač nemačkog uključivanja bio je teroristički napad u Parizu, koji se odigrao u novembru iste godine.

Procenjuje se da su nemački avioni u poslednje četiri godine napravili oko 114 000 snimaka iz vazduha

Već 8. januara 2016. godine, prvi avioni Tornado i tanker A310 MRTT sleteli su u vazduhoplovnu bazu Inčirlik u Turskoj. Zajedno sa njima došlo je i oko 250 vojnika, uključujući, pilote, tehničare i drugo propratno osoblje. Četiri Tornada letela su uglavnom iznad severa Iraka i Sirije, prikupljajući obaveštajne podatke o položajima militanata na zemlji.

Nemački avioni u poslednje četiri godine napravili oko 114 000 snimaka iz vazduha. Podatke dobijene od pilota, koalicione snage koristile su zatim kao jedan od ključnih izvora informacija za bombardovanje neprijateljskih ciljeva.

Od Inčirlika u Turskoj do Al Azraka u Jordanu

Nekoliko meseci nakon dolaska u pomenutu tursku bazu, sve intenzivnije počelo se razmišljati o njenom napuštanju i traganju za novom na Bliskom istoku, koja je geografski, logistički i strateški dobro pozicionirana. Razlog je bio političke prirode, zbog sve većih tenzija na relaciji Nemačka-Turska.

Tornado u Inčirliku (foto: DW)

Situacije se pogoršala nakon odluke nemačkog parlamenta da izglasa rezoluciju kojom se otomanski masakr nad Jermenima u Prvom svetskom ratu tretira kao genocid. Turska kontramera bila je zabrana nemačkim parlamentarcima da posete svoje vojnike u bazi Inčirlik.

Iz Al Azraka izvedeno je ukupno 870 izviđačkih zadataka

Vrhunac kulminacije bio je pokušaj vojnog puča od strane grupe turskih oficira. Upravo su iz pomenute baze poletali avioni kojima su pilotirali pučisti. To će kasnije nakon neuspelog pokušaja Erdogan iskoristiti kao izgovor za smenu ključnih komandanata baze, ali i da zapreti sa proterivanjem NATO vojnika.   

Mapa sa lokacijama baza Inčirlik u Turskoj i Al Azrak u Jordanu

Zbog toga, Nemačka je u oktobru 2017. godine odlučila da svoja četiri Tornada zajedno sa avio tankerom A310 i  pratećim osobljem prebaci iz Inčirlika u vazduhoplovnu bazu Al Azrak u Jordanu. Reč je o bazi koja nije u tolikoj meri opremljena kao Inčirlik, koju su još 50-ih godina prošlog veka zajedno gradili turski i američki inžinjeri.

Iz Al Azraka izvedeno je ukupno 870 izviđačkih zadataka, što je manje u poređenju sa Inčirlikom odakle je bilo 1600 letova i to u kraćem vremenskom periodu. Jedan od glavnih razloga za manji broj letova iz Jordana je taj što je već krajem 2017. godine Islamska država bila pred sve intenzivnijim slomom, pa su se samim tim smanjile potrebe za izviđačkim misijama iznad severa Iraka i Sirije.

Tornado u bazi Al Azrak (foto: DW)

Mandat za prisustvo nemačkih Tornada na Bliskom istoku istekao je u momentu kada se može reći da je ID vojnički poražena, zahvaljujući naporima, kako koalicionim snagama pod pokroviteljstvom SAD, tako i Rusije koja je najvećim delom pružala vazdušnu podršku vojsci i milicijama lojalnim Bašaru al Asadu.

Iako Tornado više neće operisati na Bliskom istoku, nemački Luftwaffe nastaviće i dalje sa tankerom na bazi A400M da pruža logističku podršku. Odlaskom Tornada, u narednom periodu očekuje se da italijanski avioni Eurofighter i bespilotne letelice Predator popune prazninu u bazi Al Azrak.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *