Ruska kompanija Uravagonzavod predstavila je modularnu borbenu stanicu AU-220M na šasiji oklopnog izviđačkog vozila BRM-3K Ris, varijanti oklopnog borbenog vozila BMP-3. BRM sa topom od 57 mm prvi put je predstavljen na vojno-tehničkom forumu ARMY-2015.

Kupola AU-220M opremljena je sa automatskim topom BM-57, kalibra 57 mm, koju je razvila kompanija CRI Burevestnik po nalogu Uralvagonzavoda. Top može u minuti da ispali 120 granata na maksimalnoj udaljenosti od 12 km.

Za top su predviđene dve vrste granata: 53-UBR-281U za oklopne ciljeve i 53-ERM-281U za dejstvo po živoj sili. Njihova početna brzina pri ispaljivanju iznosi 1000 m/s. Pored ispaljivanja granata top može da lansira i protivoklopne rakete koje omogućavaju da se vozilo koristi i protiv savremenijih tenkova.

Dodatna podrška vozilu je i mitraljez 7,62 mm. Preciznost topa obezbeđuje termalnu nišanska sprava, laserski daljinome i stabilizovan u obe ravni.

Ovako dizajnirano vozilo moglo bi da se uhvati u koštac najpre sa bolje oklopljenim borbenim vozilima i da bude vodeće sredstvo za podršku pešadije prilikom dejstvovanja po živoj sili i različitim fortifikacijama. S obzirom na top malog kalibra, mala je verovatnoća da se ova varijanta BRM-3K može koristiti protiv savremenijih tenkova, osim u slučaju korišćenja protivoklopnih vođenih raketa.

BRM-3K razvijen je prvi put početkom 90-ih godina, kako bi zamenio tadašnji BRM-1K. Originalna varijanta  naoružana je sa topom od 30 mm i mitraljezom 7,62 mm. Jedna od vodećih razlika između BRM-3K i BMP-3 je u vrsti oklopa. Kod BRM je karakterističan čelični oklop, za razliku od BMP koji je od aluminijuma.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *