Dva bombardera Su-34 iz redova ruskih VKS sudarila su se jutros rano po moskovskom vremenu u vazduhu iznad Japanskog mora navelo je ministarstvo odbrane Rusije.

Avioni su bili na redovnoj vežbi, a udes se desio po dosad nerazjašnjenim okolnostima. Kako se navodi, oba aviona su bila nenaoružana i obavljali su unapred predviđene dužnosti uvežbavanja i trenažnih letova.

Opsežna spasilačka operacija i dalje traje, a spasioci su iz mora izvukli jednog člana posade, dok se za drugim još uvek traga.

Posada drugog aviona Su-34 uspela je da teško oštećeni avion doleti do aerodroma gde su uspešno sleteli.

Vrlo loše vreme uzrokovano ciklonom otežava spasilačke napore, a pretpostavlja se da su loši vremenski uslovi odigrali ulogu i u samom udesu.

Avion Su-34 prilikom sletanja naoružan nevođenim bombama OFAB-250-270 (photo by : Erik Romanjenko)

Avioni su iz sastava 277 Bombarderskog Avijacijskog Puka smeštenog na aerodromu Hurba, 17km južno od Komsomolska na Amuru.

Podsetimo, Su-34 predstavlja kičmu taktičke bombarderske avijacije VKS. U pitanju je avion namenjen za udare po neprijateljskim snagama i infrastrukturi vođenim i nevođenim naoružanjem kojeg može poneti do 8000kg. Avion Su-34 razvijen je iz aviona Su-27IB kao zamena za avione Su-24M i kasniji Su-24M2.

Avioni Su-24M i Su-34 u vazduhoplovnoj bazi Hmeimim u Siriji (fotografija preuzeta sa : tangosix.rs)

Trenutno u VKS operiše oko 10 eskadrila ovih aviona odnosno između 110 i 120 aviona a pregovori o potencijalnom izvozu u Alžir su još uvek u toku.

Od zvaničnog uvođenja u službu 2014. ovo je drugi incident sa avionom Su-34.  Prethodni incident odigrao se 4. juna 2015. godine kada je zbog otkaza kočionog padobrana avion izleteo sa piste i tom prilikom se prevrnuo. U ovom incidentu nije bilo ljudskih žrtava a avion je kasnije opravljen i vraćen u službu.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *