Pratite situaciju u Ukrajini ovde iz časa u čas

23:35 Španija šalje oružje Ukrajini

Španija će u petak poslati u Ukrajinu pošiljku ofanzivnog oružja i municije, uključujući bacače granata i mitraljeze, rekla je španska ministarka odbrane Margarita Robles.

„U ovoj prvoj isporuci koja će ići u dva aviona, očekujemo da pošaljemo 1.370 protivtenkovskih bacača granata, 700.000 pušaka i mitraljeza i lakih mitraljeza“, rekao je Robles.

Rusija: Poginulo 498 naših vojnika u Ukrajini

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je 498 ruskih vojnika poginulo u Ukrajini, a još 1.597 je ranjeno od početka vojne operacije.

To je prvi put da je Moskva objavila podatke o svojim žrtvama.

Ministarstvo je takođe navelo da je više od 2.870 ukrajinskih vojnika ubijeno, a oko 3.700 ranjeno.

17:24 Rat protiv Ukrajine odobren 18. januara

Procureli dokument ruskih trupa pokazuje da je rat protiv Ukrajine odobren 18. januara, a da je prvobitni plan da se Ukrajina zauzme od 20. februara do 6. marta.

16:36 Ruska delegacija otputovala na pregovore

Ruska delegacija putuje na mesto sastanka na pregovore sa Ukrajinom, javila je bjeloruska novinska agencija Belta uoči pregovora za koje se očekuje da će se nastaviti kasnije u sredu.

Ukrajinci su rekli da se bore u južnoj luci Herson, prvom velikom gradu za koji Rusija tvrdi da ga je zauzela.

14:15 Postavljaju se barikade u Kijevu

Ukrajinska vojska postavlja barikade u Kijevu u cilju da se uspori ruska ofanziva na grad kada do nje dođe.

13:39 Ukrajinske snage pokušavaju da preotmu Herson

Herson, prvi veliki grad koji su Rusi rano jutros zauzeli, ukrajinska vojska pokušava da povrati. Borbe se prema rečima ukrajinske vojske vode u južnom delu grada.

12:31 Mariupolj i dalje pod kontrom Ukrajine

Gradsko veće Mariupolja saopštilo je danas da je taj grad i dalje pod kontrolom Ukrajine, ali da su u toku sukobi sa ruskim snagama.

Ukrajinske vlasti ranije su saopštile da ruske snage neprekidno granatiraju luku Mariupolj, na jugoistoku Ukrajine.

10:30 Ukrajina dobila dodatne Bayraktare

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je ranije danas da su Oružane snage te zemlje dobile dodatne borbene bespilotne letelice Bayraktar ​​TB2 turske proizvodnje iz Turske.

„Novi Bayraktari ​​TB2 su već stigli u Ukrajinu i nalaze se na borbenim položajima“, rekao je Aleksij Reznikov.


Rat u ukrajini zaokružio je čitavu sedmicu. Počeo je ruskim napadom, koji je ruski predsednik Vladimir Putin opisao kao “specijalnu vojnu operaciju zaštite stanovništva u Donbasu od genocida kom je izložen prethodnih osam godina”.

Tokom noći borbe su vođene u opkoljenom Harkovu, a u ranim jutarnjim časovima Ruski padobranci sleteli su u Harkov u pokušaju da zauzmu opkoljeni grad.

U međuvremenu prema tvrdnjama ruskog ministarstva odbrane ruska vojska osvojila je Herson, nakon intenzivnih borbi i prvobitne kontrole nad železničkom stanicom i lukom.

Tagovi:
Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *