Početkom ove nedelje izraelska vojska (u nastavku: IDF) pokrenula je operaciju pod nazivom Severni štit, kako bi neutrasila hezbolahove tunele koji su izgrađeni duž granice sa Libanom. Iako prema zvaničnim informacijama Izrael nije ulazio na teritoriju Libana, postoje određene indicije da je do upada došlo u najmanje dva navrata.

Takođe, pominje se da je IDF ispalio nekoliko hitaca u pravcu pojedinaca u civilu, za koje se sumnja da su članovi Hezbolaha. Koliko je tačno tunela pronađeno u oblasti Metula, na teritoriji Izraela, ostaje nepoznanica. Prema poslednjim informacijama, do sada su navodno tri otkrivena.

IDF je na svom Twitter nalogu prezentovao video snimak jednog od tunela dugačkog 400 m, koji počinje od libanskog mesta Kafr Kela i proteže se nekih 40 m unutar Izraela, na dubini od 25 m. Sudeći po izraelskim podacima, ovaj tunel rađen je oko dve godine.

Inžinjeri IDF na granici sa Libanom (foto: AFP)

Kao i svi drugi otkriveni, nisu bili operativni, s obzirom da je izgradnja i dalje bila u toku. Dva metara širok i oko dva metara visok tunel, posedovao je električne i ventilacione sisteme. Po svojoj konstrukciji, možemo reći da se razlikuje od onih koje Hamas gradi u Pojasu Gaze. Hezbolah za razliku od Hamasa nije gradio potporne zidove, a razlog za to je čvršći teren.

Slučajno izabran tajming za operaciju?

Ova operacija pripremana je oko dve ipo godine i za nju je znalo svega nekoliko osoba, tako je unutar generalštaba bilo ljudi koji do utorka ništa nisu znali oko planirane akcije. Iz predostrožnosti, Izrael je ka Libanu uputio dodatne snage, u vidu kopnene vojske, ratnog vazduhoplovstva, pa čak i bojnih brodova. Očito da je sve učinjeno kako bi se na adekvatan način reagovalo, ukoliko bi Hezbolah iz Libana lansirao rakete ili čak poslao kopnene trupe.

Čini se da do 2015. godine IDF nije znao za hezbolahovo prokopavanje tunela unutar oblasti Mutala. Počekom pomenute godine, stanovnici tog kraja požalili su se na čudne zvuke koje dolaze ispod zemlje. Podstaknuti glasinama stanovništva, izraelski vojni inžinjeri počeli su sa bušenjem tog dela terena, ali se prema zvaničnim informacijama nije našlo ništa što je moglo da ukazuje na postojanje podzmenih objekata.

Izraelski vojnici 8. decembra na granici sa Libanom (foto: IDF)

Tajming koji je određen za početak operacije prilično je zanimljiv. Ona je usledila svega dva dana nakon optužbi na račun premijera Benjamina Netanjahua i njegove žene Sare da stoje iza raznih korupcionaških afera. Tako su pojedini opozicioni članovi parlamenta ironično ovu operaciju nazvali „Netanjahuov štit“.

Pored političara, pojedini eksperti za izraelska pitanja vide ovu iznenadnu akciju kao deo predizborne kampanje. Sve u cilju prikupljanja političkih poena i bacanja senke na nedavnu ostavku izraelskog ministra odbrane Avigdora Libermana, zbog blage reakcije IDF protiv Hamasa u Gazi i dogovora o prekidu vatre, koji je usledio.

Načelnik generalštaba Gadi Ajzenkot u poseti izraleskim trupama na granici sa Libanom (foto: IDF)

Sve jači uticaj Hezbolaha u Libanu

Hezbolah zvanično do sada nije reagovao na izraelske aktivnosti duž granice. Pojedine nezvanične informacije ukazuju da se ova šiitska organizacija, direktno podržana od Irana, nalazi u stanju visoke pripravnosti. Navodno je određeni broj taktičkih balističkih raketa OTR-21 „Točka“ iz Sirije prebačen u Liban, kako bi se, ukoliko to bude bilo potrebno, odreagovalo u pravom momentu.

S obzirom da je IDF naglasio da će operacija trajati nekoliko nedelja, izvesno je da će duž granice sa Libanom biti najnapetija situacija od 2006. godine, kada je završen izraelsko-libanski rat. U ratu koji je trajao 30 dana i koji je većinski vođen na teritoriji Libana, Izrael nije uspeo da porazi Hezbolah, što je nakon rata pomoglo da ova grupa nastavi sa svojim jačanjem.

Danas, ona je najjača politička, pa čak i vojna organizacija na prostoru Libana. Koliko je Hezbolah jak u političkom pogledu vidi se na osnovu poslednjih izbora, gde je dobio daleko više glasova nego ranijih godina. To sve govori u prilog tome koliku reputaciju ova paravojna organizacija gaji među domaćim stanovništvom, posebno na jugu Libana, gde se nalaze i vojnici Ujedinjenih nacija (u nastavku: UN) u okviru misije UNIFIL.

Blaga reakcija UN na hezbolahove tunele

Iako je UN potvrdio postojanje tunela u oblasti Mutale, ne treba očekivati bilo kakvu oštriju reakciju od strane pripadnika misije UNIFIL. Uprkos činjenici da je iz ugla UN ovo jasno kršenje rezolucije 1701 Saveta bezbednosti, UN će jedino sprovesti razgovare sa predstavnicima vlasti u Bejrutu.

Sa druge strane, postavlja se pitanje, kako to da pripadnici misije UNIFIL nisu sprečili ovakve poteze Hezbolah. Malo je verovatno da nisu bili obavešteni o onome šta se dešava u njihovoj neposrednoj blizi.

Pripadnici misije UNIFIL u Libanu (foto: UNIFIL)

Očito da je prisustvo Hezbolaha duž takozvane UN demilitarizovane „Plave linije“ prilično izraženo. U prilog tome govori i podatak da je u libanskom selu Gila (koje potpada pod „Plavu liniju“) locirano najmanje 20 skladišta naoružanja, osmatračnice i podzemni objekati.

Dalje žmurenje mirovnjaka na ove činjenice, podstaknuće Hezbolah da nastavi sa jačanjem svojih aktivnosti u blizini granice sa Izraelom, pripremajući se tako za novi rat, koji mnogi smatraju neizbežnim.

U kraćoj perspektivi rat malo verovatan, u dužoj neizbežan

Od početka građanskog rata u Siriji, Izrael je premestio svoj fokus interesovanja sa Libana na aktivnosti Hezbolaha i Irana u toj zemlji. Građanski rat u Siriji za Hezbolah predstavlja poligon za obučavanje svojih pripadnika u realnim ratnim uslovima. Iz godine u godine ova formacija postajala je sve značajni faktor u Siriji, a koja je zajedno sa Rusijom promenila tok rata u korist Asada. Mnoge jedinice Sirijske arapske armije bile su obučavane i savetovane od strane Hezbolaha, a neke su se čak nalazile i pod njihovom komandom.

Sve to rezultiralo je da Izraelsko ratno vazduhoplovstvo do sada izvede oko 200 vazdušnih napada u Siriji, gde su glavne mete bili upravo članovi Hezbolaha i iranske Islamske revolucionarne garde. Imajući u vidu određene posledice ostanka ove šiitske milicije u Siriji, čini se da je i Rusija u poslednje vreme intezivirala pritisak na Iran i Hezbolah da se u velikoj meri povuku iz Sirije. Navodno su mnoge jedinice već napustile južni deo zemlje i vratile se u Liban.

Kako se rat u Siriji bude bližio kraju, Izrael će se ponovo okrenuti ka Libanu, gde će nesumnivo biti najveća koncentracija boraca Hezbolaha. Uprkos činjenici da je Hezbolah izgubio znatan deo ljudstva na iscrpljujućim frontovima u Siriji, ova paravojna šiitska organizacija daleko je snažnija u odnosu na poslednji frontalni rat sa Izraelom 2006. Mnogobrojni prekaljeni broci iz rata u Sirij i preko 130 000 raketa nateraće Izrael da „dva puta“ razmisli pre nego što pokrene bilo kakvu vojnu intervenciju u Libanu.

Sa druge strane, s obzirom na dugogodišnji rat u Siriji, Hezbolahu je u interesu da za neko vreme na svaki mugući način izbegne direktnu i sveobuhvatnu konfrontaciju sa IDF. Sumirajući izneto, poslednja izraelska akcija uništavanja tunela ne bi trebala da dovede do eskalacije sukoba. Međutim, u dužoj perspektivi taj rat izgleda neizbežan.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *