Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu potvrdio je da su borbeni avion pete generacije Su-57 bili u Siriji. On je rekao da su u Siriju poslata dva Su-57, iako su satelitski snimci ukazivali na postojanje najmanje još jednog vazduhoplova, od ukupno 10 letnih prototipova sa koliko Rusija raspolaže.

Prema njegovim rečima, oni su boravili svega dva dana, a Siriju su napustili pre nedelju dana. Za to vreme realizovali su program testiranja, uključujući i borbena. Nije hteo da precizira koje su komponente bile predmet testiranja, ali je velika verovatnoća da se primat dao radarskom i optoelektronskom odbrambenom sistemu.

Rezimirajući dvodnevna testiranja, ona su okarakterisana kao uspešna, što će prema njegovim rečima doprineti mogućnosti da se ove godine završi puni ciklus testiranja.

Šojgu se osvrnuo i na objavljenje satelitske snimke za koje je rekao da nisu verodostojni, jer su se avioni nalazili u hangarima, a ne na otvorenom jedan pored drugog.

Iako je Šojgu negirao autentičnost ovih snimaka, teško da se oni mogu dovesti u pitanje, s obzirom da se avioni Su-57 jasno vide na njima. Pored jasno uočenih aviona i samo okruženje vazduhoplovne baze Hmejmim odgovora satelitskim fotografijama, koje je načinila kompanija ImageSat International sa svojim komercijalnim satelitom EROS-B.

U večernjim časovima 21. februara, objavljen je amaterski video snimak lošije rezolucije na kojem se vidi prelet dva aviona Su-57. Zajedno sa ovim avionima u bazu Hmejmim su sletela četiri Su-35S, četiri Su-25, jedan leteći radarski sistem A-50U i putnički avion Tu-154M.

U međuvremenu, dok su se na forumima i društvenim mrežama vodile rasprave o autentičnosti snimka, ruski zvaničnici se nisu oglašavali na ovu temu. Jedina izjava došla je od predsednikovog  portparola koji je pokušao da izbegne odgovor rekavši da iako je Vladimir Putin vrhovni komandant, slanje tehnike je u nadležnosti Ministarstva odbrane. Konačna potvrda stigla je 24. februara pojavljivanjem satelitskih snimaka.

Kategorije:Sirija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *