Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) već pune četiri godine predstavljaju glavni zupčanik koalicije koja vrši vojnu intervenciju u Jemenu. Hiljade vojnika, naoružanje, novac samo su neki od poluga koje su UAE tokom svoje dosadašnje kampanje stavili na raspolaganje koaliciji predvođenoj Saudijskom Arabijom. Sve u cilju kako bi po svaku cenu ugušili otpor šiitske milicije Ansar Alah, u javnosti poznatije kao Huti.

UAE su od 2015. godine predvodile sve ključne kopnene i vazdušne operacije, koje nisu dovele do slamanja Huta, ali jesu do humanitarne katastrofe, u kojoj su najveće žrtve od bombi, bolesti i izgladnjivanja nedužno stanovništvo.

Sada, četiri godine kasnije, vlasti UAE odlučile su naprasno da se povuku iz Jemena, istina ne u potpunosti. Reč je o postepenom povlačenju vojnika, čija se cifra procenjuje na oko 5000 vojnika. Sasvim je izvesno da je ta statistika mnogo veća. Jedan deo personala iz koalicije već je navodno povučen, dok drugi čeka svoj red u narednom periodu.

Kada su u martu 2015. godine Saudijska Arabija i UAE zajedno sa još nekim zemljama na Bliskom istoku pokrenuli vojnu intrervenciju u Jemenu, malo ko se nadao da će rat svoje postojanje uveliko beležiti četiri godine kasnije.

Haubica G6 u sastavu UAE kod grada Hudejdah u Jemenu (foto: National)

Naizgled lak zadatak, povratak međunarodno priznate vlade na čelu sa predsednikom Abdrabuh Mansur Hadijem, pretvorio se u pravu noćnu moru za koalicione snage, a najviše za civilno stanovništvo koje svakodnevo umire. Preciznih podataka o poginulima nema, ali se procenjuje da je rat do sada ukupno odneo oko 100 000 života.

Apsurdnost čitave intervencije leži u tome da je protivnik protiv kog je koalicija ušla u rat danas jači nego ikad. Dugogodišnji rat ne samo da je prekalio ove šiitske borce, već i opremio do te mere da u svom arsenalu poseduju spektar raznovrsnih raketa i bespilotnih letelica, koje su skoro postale svakodnevnica u Saudijskoj Arabiji.

Apsurdnost čitave intervencije leži u tome da je protivnik protiv kog je koalicija ušla u rat danas jači nego ikad

Huti su ostali na vlasti u glavnom gradu Sani, a svoju vlast proširili su i na ostale delove zemlje. U pograničnoj oblasti Žizan, česti su upadi i na teritoriju Saudijske Arabije što vojnicima iz te zemlje pored raketa koje padaju na aerodrome i vitalne objekte dodatno stvara glavobolje.

Nema sumnje da iza ovakve spremnosti Huta stoji fundamentalna pomoć koja dolazi iz Irana, kako u vidu naoružanja tako i kadrovskom pogledu.

Povlačenje Emirata, ali ne potpuno

Da li su UAE konačno posle četiri godine shvatili besmislenost rata u koji su se upleli sa svojim partnerima? Jedan zvaničnik iz te zemlje, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da iza povlačenja njegove zemlje stoji podrška za jedva postignut prekid vatre u luci Hudejdah posredstvom Ujedinjenih nacija.

Konvoj UAE u Jemenu (foto: Getty Images)

Emirati su tokom ovih godina radili i na tome da obuče lokalne snage koji bi trebali da popune nastali vakum nakon povlačenja stranih trupa. Navodno je kroz tu obuku prošlo oko 90 000 vojnika, koji su spremni da ispune predstojeći zadatak pred njima.

Malo je verovatno da će ovi borci, dobrim delom skoncentrisani oko Adena moći da izađu na kraj sa dobro obučenim Hutima. Ako za sve ovo vreme čitava koalicija sa toliko zemalja nije mogla da porazi ovu miliciju i osvoji glavni grad Sanu, praktično je nezamislivo da će to učiniti lokalne skupine, čija je kohezivnost upitna.

Apsolutni odlazak sa tog područja nije ni realan ako uzmemo u vidu da su luke u Jemenu na Crvenom moru, kao i rog Afrike od strateškog interesa za tu zemlju

UAE, kao što je gore pomenuto, neće u potpunosti „taktički“ napustiti Jemen. Apsolutni odlazak sa tog područja nije ni realan ako uzmemo u vidu da su luke u Jemenu na Crvenom moru, kao i rog Afrike od strateškog interesa za tu zemlju. Svoje značajnije prisustvo zadržaće i u bazi na samoj obali Arabijskog mora. U njoj se nalaze snage za protivvteroristička dejstva, s obzirom da je reč o oblasti u kojoj teorističe skupine poput Islamske države i Al Kaide baštine svoje prisustvo.

Prisustvo, mada u smanjenom obimu Emirati će zadržati oko strateški važne luke Aden i istoimenog glavnog grada na jugu zemlje. Njihov ostanak imaće za cilj podršku 16 lokalnih milicija, koje broje oko 20 000 ljudi. Ove milicije dosadašnje iskustvo stekle su u borbama duž Crvenog mora, a posebno u bici za luku i grad Hudejdah. Kako sada stvari stoje, upravljanje nad ovim frakcijama UAE će ustupiti Saudijskoj Arabiji. Za tu namenu, ne samo da je ustupljena komanda, već i dve glavne baze u mestima Moha i Hoha.

Može li Saudijska Arabija sama dobiti rat u Jemenu?

Kako je Saudijska Arabija dočekala ovu, na neki način za javnost iznenadnu odluku može samo da se pretpostavi. Postepenim napuštanjem UAE, Rijad definitivno ostaje bez svog ključnog stuba koalicije. Njihovi borci u pogledu kopnenih dejstava bili su najsposobniji da izađu na kraj sa bezbroj zaseda koje su im Huti redovno priređivali. Pored toga, vodili su i određene borbe protiv Al Kaide i Islamske države kako bi osigurali nesmetani prolaz tankera i njihovih brodova u zalivu.

Saudijsko granatiranje u Jemenu (foto:AFP/Getty Images)

Stoga, ovakvu odluku Rijad nije mogao zadovoljno da dočeka. Iako su deo iste koalicije, očito je da nemaju i isti pogled na konačno rešenje ovog rata.

Ne treba očekivati nekakav ozbiljniji raskol u bilateralnim odnosima, jer su ove dve države na Arabijskom poluostrvu jedna drugoj potrebne zbog međunarodnih prilika, pre svega po pitanju Irana. Takođe, Rijad i Abu Dabi podržavaju vojnu huntu u Sudanu, generala Haftara u Libiji, režim u Egiptu, ali i zastupaju zajedničku izolacionističku politiku prema Kataru.

Saudija Arabija imaće veliki problem da nadomesti značajan izostanak vojnika iz Emirata

Neminovno je da UAE po svaku cenu ovim povlačenjem želi da zadrži kakvu takvu međunarodnu reputaciju, uprkos opravdanim kritikama na račun izazivanje humanitarne katastrofe i velikih civilnih žrtava. Pored toga, ne treba zaboraviti ni navode o saradnji UAE sa Al Kaidom kako bi se porazili Huti. Na drugoj strani, Rijad ne mari za te kritike i očito želi da nastavi kampanju, iako ona do sada nije donela nikakve rezultate.

Saudija Arabija imaće veliki problem da nadomesti značajan izostanak vojnika iz Emirata. Do sada, komandanti njihovih jedinica najviše su pažnje posvećivali severnom delu zemlje, sprečavajući Hute da upadnu preko granice. Ukoliko Rijad želi da nastavi kampanju, neminovno je njihovo veće uključivanje u južni deo zemlje, posebno onaj oko Adena, gde se nalazi vlada koju koalicija već četiri godine neuspešno pokušava da vrati na vlast u Sanu.

Saudijska Arabija nastaviće da opravdava svoju kampanju kroz tvrdnju da na taj način želi da dovede Hute za pregovarački sto. Međutim, najpre je veliko pitanje da li će vojska imati kapacitet da silom izvrši pritisak.

Do sada se pokazalo da koalicija tome nije dorasla. Odlazak UAE iz Jemena, mogao bi da bude vetar u leđa ne samo Hutima, već i Iranu koji bi preko ove šiitske milicije mogao da vodi još odlučniju borbu protiv Saudijske Arabije, sve dok i nju ne prisili na povlačenje.   

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *