Dva američka strateška bombardera B-52H Stratofortress izvela su 28. Januara letačku misiju iznad Istočnog kineskog i Japanskog mora. Bombarderi su poleteli iz vazduhoplovne baze Andersen na ostrvu Guam u zapadnom delu Pacifika. Glavni zadatak ove letačke misije bila je podrška američkoj Indo-pacifičkoj komandi u indo-pacifičkoj oblasti.

Let je ukupno trajao 11 sati, a u vazduhu iznad Istočnog kineskog mora Stratorortressi su izveli dupunu goriva u vazduhu uz pomoć letećeg tankera KC-135 Stratotanker.

Pravac leta dva bombardera B-52H

Poslednji let ovog tipa bio je u septembru prošle godine kada su dva B-52H letela od baze Andersen do baze Diego Garcia u Indijskom okeanu. Kina je tada ovakav potez SAD oštro osudila i najavila da će preuzeti sve neophodne mere da zaštiti svoje interese u toj oblasti, koja postaje sve veći izvor tenzija na relaciji Vašington-Peking.

U avgustu 2018. godine dva američka B-52H i dva P-8A Poseidon izvela su vežbu u blizini Japanskog i Istočnog kineskog mora, a Departmnan za odbranu rekao je tada da je zadak izveden u cilju unapređenja interoperabilnosti.

SAD još od 2004. godine u Guamu rutinski raspoređuju bombardere B-1B, B-2 i B-52H. Bombarderi B-1B Lancer iz 34. ekspedicione bombarderske eskadrile raspoređeni 2016. u Guamu, što je bilo prvi put nakon više od 10 godina.

Iste godine u septembru ovaj supersonični bombrder leteo je u niskom letu zajedno sa američkim borbenim avionima F-16 i južnokorejskim F-15K blizu takozvane demilitarizovane zove na Korejskom poluostrvu. Bio je to prvi put da je Lancer leteo toliko blizu granice Severne Koreje. Sličan let izveo je nešto ranije, u januaru, B-52H sa dva F-15K i dva F-16, kao odgovor na nuklearno testiranje Severne Koreje.

Američki supersonični bombarder B1-B Lancer i južnokorejski borbeni avioni F-15K (foto:USAF)

SAD u ovom momentu raspolažu sa ukupno 58 B-52H. Ove strateške bombardere pokreće osam turbofan motora Pratt & Whitney TF33-P-3/103 sa maksimalnom subsoničnom brzinom do 1000 km/h. Ukupan radijus iznosi oko 14000 km, a može poneti nuklearno i konvecionalno naoružanje ukupne težine 31,500 kg. Plan je da ostanu u službi otprilike do 2040. godine

Prema sporazumu START (New Strategic Arms Reduction Treaty) iz 2010. godine ukupno je 41 B-52H denuklearizovano. Denuklearizovana varijanta može nositi vazduh-zemlja rakete JASSM AGM-158B, rakete dugog dometa JASSM-ER, kao i krstareće rakete.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *