Švedska je na pragu najveće vojne nabavke u poslednjih nekoliko godina. Prema pisanju pojedinih medija, u narednim nedeljama doći će do potpisivanja ugovora o kupovini američkih protivavionskih raketnih sistema Patriot. Ukupna vrednost ugovora procenjena je prvo na oko 1,13 milijardi dolara, da bi, kako sada stvari stoje, cifra mogla da se popne do 3,13 milijarde.

Ugovorom je predviđeno da se nabave četiri sistema verzije PAC 3+. To znači da su u to uključena četiri osmatračka radara AN/MPQ-65, četiri nišanska radara AN/MSQ-132, 12 lansirnih stanica M903, 100 raketa MIM-104E, poznatije kao GEM-T, 200 raketa PAC-3 MSE i četiri elektrogeneratora EPP III.

Švedska je još od 2015. godine u procesu evaluacije protivvazdušnih sistema srednjeg dometa. Do 2017. u trci su ostali samo američki Patriot i francuski Aster SAMP/T. Oba ova sistema učestvovala su u septembru prošle godine na tronedeljnoj vojnoj vežbi Aurora 2017, gde je pored ovih sistema bilo raspoređeno 1000 američkih vojnika. Bila je to najveća vojna vežba u poslednjih 26 godina na tlu Švedske. Ujedno i prava prilika da ova dva PVO sistema u finalnoj trci predstave potencijalnom kupcu svoje sposobnosti.

Nakon dva meseca od vežbe bilo je očigledno da će se Stokholm odlučiti za Patriot, nakon što je objavljeno da Švedska planira da pošalje zahtev američkoj vladi u cilju odobrenje prodaje.

Tako se ovom odlukom Švedska pridružila Rumuniji i Poljskoj koje su, takođe, izrazile zainteresovanost za Patriot. Krajem maja SAD odobrile su ugovor o prodaji sisema Rumuniji, a pominje se čak mogućnost da se neke komponente proizvode u toj zemlji. Rumunija će tako postati 14. zemlja po redu posle Holandije, Nemačke, Španije Grčke i ostalih u čijem su sastavu Patrioti.

Posle nekoliko godina razmatranja, dva meseca ranije, u martu, Poljska je odlučila da Patriot u budućnosti bude njihovo najsavremenije PVO uruđe. Plan je da ukupno četiri lansirne stanice budu u Poljskoj do 2022. godine.

Ponovno naoružavanje ostrva Gotland

Dok Lockheed Martin „trlja ruke“ od višemilijardijskih ugovora, postavlja se pitanje koji je motiv naoružavanja ovih zemalja, posebno u ovom slučaju Švedske. U prvi plan stavlja se pretnja od strane Ruske Federacije u oblasti Baltičkog mora. Konkretan problem Stokholm vidi u potencijalnoj ruskoj invaziji na ostrvo Gotland.

Lokacija ostrva Gotland (foto: Google Maps)

Iako nema ni naznaka da bi Rusija izvela bilo kakvu invaziju na ovo baltičko ostrvo, države NATO saveza procenile su da bi u slučaju agresije na Zapad prvi korak bile Baltičke države. Tako bi se nakon osvajanja Gotlanda, Finska, Švedska i Norveška našle na meti ruskih raketa, a ključni baltički vodeni putevi bili bi blokirani od strane mornarice.

Gotland je još od 13. veka važio za jedno od najutvrđenijih mesta u Evropi oko kojeg su se lomila koplja mnogih naroda. Na pragu 21. veka značaj ostrva nije prestao da jenjava, ali se broj švedskih vojnika uprkos tome polako smanjivao. Do 2004. na ostrvu nije bilo pomorskih jedinica, kao ni obalske straže. Svoje poslednje vojnike Švedska je sa Gotlanda ispratila 2005. godine.

Švedski vojnici na ostrvu Gotland ispred tvrđave iz 13. veka (foto: Reuters)

Zbog sve većih tenzija sa Rusijom, odlučeno je 2015. da se ponovo uspostavi vojno prisustvo na ostrvu u vidu 150 vojnika. Najverovatnije se radi o 32. Gotland bataljonu koji pripada 1. marinskom puku. Prema podacima iz 2015. na ostrvu je bilo pored pešadije i 14 tenkova tipa Strigsvagn 122, koji su bazirani na Leopardu 2. Kako trenutno stoje stvari, na ostrvu nije zabeleženo prisustvo PVO odbrane.

Uoči vežbe Aurora američki general pukovnik Ben Hodges opisao je Gotland kao jedno od strateški najvažnijih tačaka, što ukazuje da pored Švedske i SAD pokazuju zainteresovanost za ovo ostrvo.

Ruska „agresija“ glavni uzrok nabavke Patriota

Vojno neutralna Švedska je godinama unazad gledala Rusiju kao svoju pretnju po suverenitet i teritorijalni integritet. Konflikt u Gruziji 2008. i prisajedinjenje Krima Rusiji dodatno je pojačalo antirusku retoriku. U svom autorskom tekstu za Defense News u decembru prošle godine,ministar odbrane Švedske Peter Hultkvist rekao je da Rusija pored kampanje širenja dezinformacija, koristi vojnu silu za postizanje političkih ciljeva. Petera brine i rusko stremljenje ka Arktiku, sve veće vojne aktivnosti u oblasti Murmanska i učestale vojne vežbe sa strateškim bombarderima iznad Baltika.

Uzimajući sve to u obzir, čini se da je nabavka Patriota došla kao produkt antiruske retorike i neosnovanog straha od agresije. Može se, čak reći da je izbor sistema više bio politički motivisane prirode, nego taktičko-tehničke procene. Tako bi kupovina ovih raketa trebala ujedno da bude i kupovina tešnjeg savezništva sa SAD.

Sa vojne tačke gledišta, Patriot će zameniti trenutnu postojeće rakete MIM-23 Hawk koji su i dalje u službi Švedske. Iako razvijen krajem 50-ih godina, Hawk je prošao seriju modernizacija od tada. Sve veće slabljenje švedske PVO dovelo je vojsku u situaciju da pre razmišlja o kupovini novog naoružanja, nego o modernizaciji postojećeg.

Proces nabavke ubrzalo je i rusko raspoređivanje taktičkih balističkih raketa Iskander u Kalinjingrad. Najava da bi se u toj oblasti pored Iskandera našao i obalski sistem K-300P Bastion-P dodatno je nateralo Švedsku da što pre reši pitanje odbrane.

Vlasti u Stokholmu i vojni establišment trebali da budu svesni da ukoliko bi se Bastion našao u Kalinjingradu, to bi značilo da su ostrvo Gotland i baltički vodeni putevi u dometi ovih raketa. Samim tim, priča o bilo kakvoj kopnenoj intervenciji ruske vojske je suluda, jer su rakete dovoljno sredstvo da se drži pod kontrolom taj region.

Sve intenzivnije ulaganje Švedske u odbranu

Antiruski trend predupredio je veće ulaganje Švedske u odbranu, a napravljena je i strategija za narednih 20 godina. Pored ponovnog vraća služenja vojnog roka, plan je da se do 2035. godine broj vojnika sa trenutnih 50 000 podigne na 120 000.

Izražena je i želja da se pored najave kupovine Patriota, nastavi veće ulaganje u kopneno naoružanje, a posebno u razvoj mornarice. Sa tim u vezi, u junu su započela testiranja remontovane i modernizovane podmornice HSwMS Gotland.

Švedska podmornica HMS Gotland pored američkog nosača aviona USS Ronald Regan (foto.Wikimedia)

Okosnicu modernizacije činila je ugradnja motora Stirling, kao i novih senzora. Sličan paket modernizacije primenjen je i na podmornci HSwMS Halland, takođe, Gotland klase.

Nabavka Patriota u trenutku njegovog debakla u Saudijskoj Arabiji

Švedska nabavka Patriota dolazi u momentu sve intenzivnijih kritika na račun ovog sistema. Njegovo poslednje korišćenje u Saudijskoj Arabiji ponovo je stavilo u prvi plan pitanje njegove efikasnosti. Kritičan momenat bio je u martu kada su Huti sa teritorije Jemena lansirali 7 raketa, većim delom balističkih, koje po amaterskim snimcima Patriot nije uspeo da obori. Šta više, najmanje jedna od njih neposredno nakon lansiranja napravila je nagli zaokret i pala u naseljeno područje, dok su neke eksplodirale pre vremena.

Momenat naglog zaokreta saudijske rakete Patriot

Analiziranjem fotografija i snimaka nakon ovog slučaja, ustanovljeno je da se radi o verziji PAC-2 koja nije toliko pogodna za obaranje krstarećih raketa. Svesna tih anomalija, Saudijska Arabija započela je svoje naoružavanja sa modernijom varijantom PAC-3, koju će nabavati Švedska. Glavna razlika je u tome što njene rakete deluju po principu „hit to kill“ ili ti direktnim presretanjem nadolazeće balističke rakete.

Teoretski gledano, učinak Patriota PAC-3 trebao bi da bude daleko efikasniji nego prethodne verzije. Međutim, ako se vratimo na 1991. godinu i „Pustinjsku oluju“, irački Scudovi su u teoriji trebali da budu laka meta za tadašnje američke Patriote, pa se mnogo godina kasnije ispostavilo da je ukupan učinak u obaranju bio svega poražavajućih 9 %.

Uzimajući sve te činjenice u obzir, ostaje da sa određenom dozom skepse gledamo na učinak buduće švedske verzije PAC-3 u hipotetičkom sukobu sa ruskim Iskanderom ili Bastionom P koji bi se mogao naći u Kalinjingradu.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *