Slovačka namenska kompanija Konštrukta predstavila je modernizovanu verziju samohodne top-haubice Eva kalibra 155/52 mm. Najnovija varijanta bazirana je na šasiji kamiona 8×8 Tatra T815-7, za razliku od prethodne verzije koja je bila bazirana na 6×6 Tatri T810.

Reč je o haubici koja predstavlja zajednički poduhvat slovačke kompanije Konštrukta, češke CSG i fabrike Tatra. Nova Eva čija ukupna težina iznosi 28 tona, može da se transportuje vazdušnim putem avionima A400M, Il-76 ili C-17 Globemaster lll.

Eva je opremljena sa automatskim topom koji omogućava da se u minuti ispali pet granata ili za tri minuta ukupno 13. Pored automatskog punjenja, u slučaju kvara na punjaču omogućeno je ručno punjenje. U ovom slučaju procenjeno je da se ukupno za jedan minut ne mogu ispaliti više od dve granate.

Nova modernizacija samohodne haubice Eva kalibra 155 mm (foto: Excalibur Army)

Ukupan broj granata koji može da stane u vozilo je 24, uključujući 12 koji staju u automatski punjač. Velika prednost ove haubice jeste mogućnost korišćenja raznovrsnih granata NATO standarda.

Maksimalan domet prijektila iznosi oko 41 km, a navođenje na željeni cilj vrši se inercijalnim putem. Kao što smo ranije napomenuli, Eva pruža mogućnost dejstvovanja ka cilju koji se nalazi u neposrednoj blizini. Za tu svrhu obezbeđen je nišanski sistem koji se sastoji od TV kamere, termalne nišanske sprave i laserskog daljinomera.

Predstavljanje Eve dolazi nakon što su nedavno Oružane snage Slovačke izrazile zainteresovanost da nabave 25 samohodnih haubica Zuzana-2, koje su po svojoj konstrukciji bazirane na čuvenoj haubici Dana. Ukupna vrednost ugovora koju bi Konštrukta dobila iznosila bi 175 miliona dolara.

Eva po svom dizajnu dosta je slična Zuzani-2 što i ne čudi ako pogledamo da su mnoge komponente upravo sa ove haubice. Uvođenjem šasije 8×8 ta sličnost je još izraženija s obzirom da Zuzana-2 koristi, takođe, kamionsku platformu Tatra 815.

Od prvog pojavljivanja Eve 2015. godine prošle su pune tri godine. Za sve to vreme Konštrukta nije odmakla dalje od prototipova, koji su imali za cilj najpre da privuku strane kupce, s obzirom da je Slovačka od početka više bila zainteresovana za Zuzanu-2.

Ostaje da se vidi da li će pojava novog prototipa, iako se istina, ne razlikuje mnogo od prvobitne verzije, privući neke od država koje planiraju da unaprede svoje artiljerijske kapacitete.

Tagovi:
Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *