Pobunjenička grupa Ansar Allah u Jemenu, poznatija kao Huti, lansirala je najmanje dve rakete zemlja-vazduh nepoznatog tipa na dva aviona F-16E/F u sastavu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Video snimak koji je objavljen 27. marta na društvenim mrežama pokazuje da je napad na avione izveden u večernjim satima oko 21h.

Za razliku od prethodnih slučajeva, Huti ovog puta nisu tvrdili da su avioni oboreni, već da su „isterani“ iz vazdušnog prostora glavnog grada, Sane. Ovakve navode potvrđuje i video snimak koji je načinjen sa infracrvenom kamerom za izviđanje marke Flir Sistems ULTRA 8500, koja je i ranije korišćena za snimanje drugih slučajeva.

F-16E od UAE(Foto:James Shelbourn)

Avioni su tokom leta uspeli da izbegnu pogodak raketa spretnim manevrima i aktiviranjem infracrvenih mamaca koji su verovatno uticali da rakete promene kurs.

Pre svega nedelju dana Huti su na saudijski F-15 lansirali raketu vazduh-vazduh R-27T koja je prerađena da se lansira sa zemlje, uglavnom sa kamionske platforme.

Sve učestaliji napadi na saudijske i druge koalicione avione ukazuju da je letenje nebom iznad Jemena za njih postalo ozbiljniji izazov, nego što je to bilo ranije.

Šta je korišćeno u napadu na F-16 u poslednjem slučaju ne može se sa sigurnošću utvrditi. Na početku snimka vidi se da se rakete u jednom momentu oslobađaju bustera što ukazuje da je pre reč o nekom protiv-vazdušnom sistemu srednjeg dometa koji nije improvizovan.

Početkom koalicione intervencije na Jemen pod patronatom Saudijske Arabije u martu 2015. godine Huti su od PVO sistema u svom sastavu imali šest S-125 Neva, dva 2K12 Kub i četiri 9K31 Strela-1 organizovanih u sedam brigada. Znatan broj njih bio je eliminisan već na početku rata, uključujući i radare.

Već do aprila iste godine samo 150. i 170. Protiv-vazdušna brigada uspele su da sačuvaju tehniku, dok je ostatak skoro u potpunosti neutralisan. Do kraja 2015. godine Huti su uspeli da obore jedan marokanski i jedan bahreinski F-16C, dva saudijska helikoptera AH-64 Apache i oko 10 bespilotnih letelica.

Dobar deo lansera od S-75 vremenom je bio meta saudijskih i drugih koalicionih aviona, ali je u zalihama ostalo dosta raketa, pa je tako najmanje 200 V-755 redizajnirano da budu neka vrsta balističkih raketa oznaka Kaher-1/2/2M.

Drastično smanjeni potencijali PVO odbrane bili su evidentni tokom 2016. kada su avioni slobodnije krstarili iznad Jemena. Zabeleženo je jedino obaranje bespilotne letelice CH-4 Wing Loong i gubitak dva saudijska helikoptera. Uvidevši da je stanje sa PVO odbranom sve alarmantnije, Huti su zajedno sa vazduhoplovnim stručnjacima formirali tim za Razvoj raketa i istraživanje (MRDC).

Glavni cilj bio je da se maksimalno iskoristi potencijal preostalih raketa. Tako je 2017. remontovan jedan S-75 koji je navodno korišćen za napad na F-15 u januaru ove godine. Najveći fokus inženjera iz MRDC bio je na improvizaciji raketa vazduh-vazduh R-27T, R-73. Treba napomenuti da ovakva ideja nije nova, i da ona datira još iz perioda građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji, kao i tokom NATO bombardovanja na SRJ 1999. Tokom tog perioda korišćene su rakeke R-13M, R-60MK, kao i R-73E.

Prvo raspoređivanje ovakvih raketa u Jemenu zabeleženo je u februaru 2017. Sa njima je oboren najmanje jedan helikopter i jedna bespilotna letelica. Sumnja se čak da iza pada jordanskog F-16AM u južnom delu Saudijske Arabije stoje upravo ove rakete.

Raketa i lanser sa sistema Sajad-2( Foto:MilitaryEdge)

Koja raketa stoji iza pokušaja obaranja emiratskih F-16 teško je sa sigurnošću utvrditi. Postoji izvesna mogućnost da je korisćen iranski sistem Sajad-2, za koji se spekuliše da je Iran isporučio Hutima. Saudijska Arabija tvrdila je nedavno da je prilikom bombardovanja uništila lanser od ovog sistema u blizini aerodroma u Sani.

Tagovi:
Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *