Pregled stanja na frontu od 21. marta

Ruske snage severozapadno i severoistočno od Kijeva nastavile su da granatiraju grad i jačaju odbrambene položaje, ali nisu izvele veće ofanzivne operacije.

Ruske trupe nisu izvele nijednu ofanzivnu operaciju prema severoistočnim ukrajinskim gradovima Černihiv, Sumi i Harkov. Rusija nastavlja da smanjuju Mariupoljski džep i izvela je nekoliko napada na Lugansku i Donjecku oblast, ali nisu pokrenule nijednu ofanzivnu operaciju oko Hersona.

Ruske snage nisu izvele nijednu ofanzivnu operaciju severozapadno od Kijeva 21. marta. Ruske snage su nastavile da raspoređuju inžinjerijsku opremu kako bi ojačale svoje prednje pozicije oko Kijeva i nastavile sa naporima da poboljšaju svoju logistiku.

Kijev

Čini se da primarni vojni cilj Rusije u Ukrajini ostaje da okružuje Kijev, ali je malo verovatno da će to uspešno učiniti u narednim nedeljama.

Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da su ruske snage zauzele ukrajinski komandni bunker u Nikolajevki, otprilike 30 km direktno zapadno od Kijeva.

Ruske snage sve više granatiraju Kijevsku oblast, pa je pogođen i veliki tržni centar u Podilu u noći 20. marta. Razlog bombardovanja je prema pojedinim slikama to što su unutar garaža tržnog centra bile ukrajinske trupe. Kao što smo u svom prethodnom izveštaju naglasili, Rusija stvara uslove za prošireno artiljerijsko i raketno bombardovanje Kijeva tako što će se pomeriti u efektivni artiljerijski domet centra grada.

Čenihiv i Sumi

Ukrajinska vojska zaustavila je ruski napad na Brovari (severoistočno predgrađe Kijeva) i nanele gubitke oko podneva po lokalnom vremenu 21. marta. Ruske snage nisu izvele nikakve druge velike borbene operacije, i ovo je verovatno bio lokalizovani, taktički napad, a ne nastavak velikih ruskih ofanzivnih operacija. Ruske snage nisu izvele nikakve kopnene operacije oko grada Černihova u protekla 24 sata, ali su nastavile da granatiraju gusto naseljena područja grada.

Ruske snage oko Sumija takođe nisu izvele nijednu ofanzivnu operaciju u protekla 24 sata. Na društvenim mrežama su se pojavile slike i video snimci nekoliko uništenih ruskih oklopnih vozila, verovatno iz 4. gardijske tenkovske divizije. Ministarstvo odbrane Rusije tvrdilo je 21. marta da su ukrajinski „nacionalisti“ izvršili planirano curenje amonijaka u hemijskoj fabrici Sumihimprom u Sumi.

Harkov

Rusija nastavlja da granatira ukrajinske odbrambene položaje i civilnu infrastrukturu u gradu. Ruski izvori potvrdili su 20. marta da su ukrajinske snage ubile ruskog pukovnika (komandanta puka) u blizini Harkova 15. marta, iako se izveštaji razlikuju da li je on komandovao 252. gardijskim motornim streljačkim pukom ili 137. gardijskim vazdušno-desantnim pukom. Ruske snage su dodatno izvršile nekoliko napada na Izjum, jugoistočno od Harkova, od 20. do 21. marta, ali nisu obezbedile nikakvu dodatnu teritoriju.

Luganska oblast

U Luganskoj oblasti nastavljene su borbe, posebno oko grada Rubižnje, ali nije bilo većih ofanzivnih aktivnosti. U Alčevsku (zapadno od Luganska) primećeno je oko 30 ruskih vojnih kamiona sa čečenskim zastavama, verovatno jedinica čečenske Rosgvardije (Ruske Nacionalne garde).

Mariupolj i Donjecka oblast

Ruske snage oko Mariupolja nastavile su da napadaju Mariupolj sa zapada i istoka. Korisnici Tvitera su geolocirali video snimke čečenskih boraca koje je čečenski lider Ramzan Kadirov poslao u Mariupolj 20. marta, potvrđujući njihovo učešće u ruskim napadima na grad.

Ruske snage izvele su nekoliko napada duž linije kontakta u Donjeckoj oblasti, severno od Mariupolja. Rusko Ministarstvo odbrane je 21. marta tvrdilo da su ruske snage umalo porazile „nacionaliste“ u Donbasu i napredovale do dubine od 12 km.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *