Samo nekoliko dana nakon što su Huti pogodili saudijski avion F-15 iznad Jemena, ispaljena je salva raketa, ka teritoriji Saudijske Arabije. Povod je po svemu sudeći tri godine od početka vazdušne i kopnene intervencije na Jemen. Balistička raketa Burkan-2H lansirana je ka međunarodnom aerodromu Kralj Halid u Rijadu. Reč je o raketi koja po svojim parametri podseća na iransku Kajim-1.

Eksplozija rakete Patriot neposredno nakon lansiranja

Ka regionalnom aerodromu Aba u provinciji Asir poletela je balistička raketa Kaher-2M, koja predstavlja modifikaciju sovjetske protiv-vazdušne S-75 Dvina. Aerodromi u regionima Nažran i Žizan bili su, takođe, meta napada sa višecevnim raketnim lanserima (MLRS) Bader-1, koji su premijerno testirani 22. marta. Ovaj raketni sistem kojeg su Huti označili kao „balistički“, predstavlja kopiju iranskog MLRS Fajr-3 dometa preko 43 kilometara.

Ukupno gledano, sa terotirije Jemena je lansirano 7 raketa, što je najveći broj lansiranih u jednom danu od početka rata.

Momenat naglog zaokreta rakete Patriot

Protiv-vazdušna odbrana Saudijske Arabije odgovorila je lansiranjem najmanje 7 raketa sa sistema MIM-104C PAC-2 Patriot. Vlasti u Rijadu tvrde da su sve rakete ispaljene sa teritorije Jemena uspešno presretnute. Međutim, video snimci objavljeni na društvenim mrežama ovu tvrdnju u potpunosti demantuju.

Jedna od njih eksplodirala je odmah nakon lansiranja, dok je druga prilikom leta naglo promenila kurs i pala na naseljeno područje, čiji su fragmenti usmrtili jednog Egipćanina, a ranili još nekoliko ljudi. Još jedan od video snimak otkriva da je raketa uspela da se mimoiđe sa nadolazećim ciljem u vazduhu.

Ovi video snimci ukazaju na katastrofalni učinak Patriota i ostavljaju veliku mogućnost da nijedna raketa nije presretnuta. Jedan od razlog ovako lošeg učinka jeste slaba efikasnost PAC-2 protiv balističkih raketa, zbog manje brzine i fragmentacionog dejstva prilikom aktiviranja bojeve glave u blizini cilja.

Dodatan problem predstavlja i to što Huti poseduje balističke rakete poput Burkana, čije se bojeve glave prilikom leta odvajaju od tela rakete. Takav vid raketa zbog velike brzine PAC-2 teško može da uništi. Zbog svesnosti u pomenute anomalije saudijci su se 2015. odlučili za kupovinu verzije PAC-3 koja deluje „hit to kill“, odnosno direktnim presretanjem. Jedan broj ovih sistema vojska je već primila, međutim, većim delom saudijci se i dalje oslanjaju na PAC-2.

Huti su prema zvaničnim informacijama za 3 godine lansirali najmanje 90 balističkih raketa. Saudijska Arabija uglavnom je do sada tvrdila da ih je uspešno obarala, ali takvi hvalospevi daleko su od realne slike na terenu. Neuspeh Patriot prvi put je uočen protiv balističkih raketa 1991. godine prilikom operacija „Pustinjska oluja“, kada se posle mnogo godina ispostavilo da je učinak protiv iračkih Scud-ova bio svega 9 %. Ovakav, pa i gori scenario sve je izgledniji u slučaju Saudijske Arabije.

Na drugoj strani, posedovanje ovako sofisticiranih raketa, još jedan je znak da Iran u najmanju ruku logistički svesrdno pomaže Hute, bez čije pomoći ne bi izdržali rat koji obeležava 3 godine i najmanje 10 000 žrtava.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *