Predstavnici kompanije ,,Kazspeceksport“ i korporacije ,,Irkut“ potpisali su ugovor za nabavku još višenamenskih lovaca Su-30SM za potrebe RV Kazahstana, objavljeno je na zvaničnom sajtu ruske ,,OAK“ ( Объединённая авиастроительная корпорация, Objedinjena Vazduhoplovno-proizvodna Korporacija, rus. prim.aut). 

Kako je navedeno, ugovor je potpisan 24. maja a u okviru vojno-tehničke izložbe KADEX-2018, najveće tog tipa koja se održava u Kazahstanu. Ugovor, čiji detalji nisu poznati javnosti, potpisali su generalni direktor ,,Kazspeceksport“ Arman Ramazanov i prvi potpredsednik i generalni konstruktor korporacije ,,Irkut“ Oleg Djemčjenko.

Potpisivanje ugovora za nabavku još aviona Su-30SM. Sa leve strane Oleg Djemčjenko, prvi potpredsednik i glavni konstruktor korporacije ,,Irkut“ desno – Arman Ramazanov, direktor ,,Kazspeceksport“ (fotografija preuzeta sa : www.uacrussia.ru)

Kazahstan već u svom RV poseduje osam aviona Su-30SM – prva četiri aviona isporučena su 2015. godine, a onda po dve letelice 2016. i 2017. godine. Još početkom 2015. godine komandant RV Kazakhstana general-major Nurlan Ormanbetov izjavio je da je dugoročni plan da se svi lovci u inventaru kazahstanskog RV zamene avionima Su-30SM, sa izuzetkom presretača MiG-31.

Kičmu lovačke avijacije kazakhstanskog RV čine dve eskadrile sa ukupno 23 aviona Su-27S/UB od čega je manje od pola modernizovano u saradnji sa Belorusijom krajem prošle decenije, na nivo Su-27BM i Su-27UBM (u određenoj literaturi Su-27BM2 i UBM2). Pored ovih aviona u službi je još 14 aviona MiG-29 i to 12 aviona 9-12 i 2 školsko-borbena MiG-29UB (9-51).

Avioni MiG-29 iz redova RV Kazahstana na stajanci, u pozadini avion An-26 (fotografija preuzeta sa : informburo.kz)

Jurišna avijacija oslanja se na 14 aviona Su-25 koji su takođe prošli kroz određene modernizacije u Belorusiji, a pomoćnu ulogu igraju stariji MiG-27M i dvosedi MiG-23UB koji su korišćeni za obuku posada MiG-27. Kazahstan je poslednji korisnik ovih aviona od zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza.

Nabavkama aviona Su-30SM, čiji ukupan broj bi mogao da bude i preko 30 nakon što se ispune svi ugovori, u penziju bi mogli avioni MiG-27M i MiG-23UB čiji su resursi na izdisaju, ali i stariji primerci MiG-29 i Su-27. Treba napomenuti da je Kazakhstan jedini na svetu korisnik aviona MiG-31 sem Rusije – 25 ovih aviona službuje u RV Kazakhstana.

Ovo je između ostalog omogućeno i kroz sistem zajedničke protiv-vazdušne odbrane, koji čine Rusija, Belorusija, Jermenija i Kazahstan, gde se razne ruske PVO jedinice naoružane najmodernijim sredstvima kao što je S-400 rotiraju na službi u dotičnim zemljama, ali i kroz stalne vežbe sa ostalim članicama ovog saveza gde je omogućeno stalno usavršavanje kadrova koji lete na vazduhoplovima kao što je MiG-31.

Presretač MiG-31 u službi kazahstanskog RV, prilikom međunarodne vežbe ,,Čisto nebo 2012″ u bazi Žetigen ( foto by : Grigorij Bedenko)

Bitno je navesti i činjenicu da je upravo zbog vojno-političke bliskosti sa Rusijom, RV Kazahstana dobilo ne-izvoznu varijantu aviona Su-30SM (izvozna varijanta se označava sa Su-30SME) i to po nepoznatoj, ali vrlo izvesno povoljnoj ceni. Prva četiri vazduhoplova koji su isporučeni početkom 2015. godine ustvari su preusmereni direktno sa planiranih isporuka ruskim VKS i isporučeni kazahstanskom RV što samo po sebi dosta govori o tome koliko je Kazahstan bitan saveznik Rusije u centralnoj Aziji.

Kazakhstanski Su-30SM prilikom sletanja (fotografija preuzeta sa : astanatimes.com)

Ako se isporuke realizuju kao što je predviđeno ugovornim obavezama do kraja 2020. godine, kazahstansko RV će sa kombinacijom modernizovanih Su-27 te novih Su-30SM i proverenih MiG-31 biti, sa tačke gledišta lovačkog vida jedno od najpotentnijih ratnih vazduhoplovstava u tom delu sveta, i nesumnjivo i dalje jedan od elementarnih ruskih saveznika.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *