Oklopna borbena vozila pešadije BMP-3 počela su da pristižu u Irak, nakon nekoliko prethodnih odlaganja. Fotografije koje su se pojavile na društvenim mrežama, jedina su trenutno potvrda da je Rusija krenula sa isporukama ovih sofisticiranih borbenih vozila. Na fotografijama se može videti BMP-3 natovaren na vučni voz prilikom transporta do planirane baze.

BMP-3 uočen u Iraku (foto: Twitter)

Da će uskoro doći do isporuke moglo se naslutiti krajem jula prilikom posete ruske delegacije vojno-industrijskom kompleksu “Kurganmašzavod” u Kurganu, koji proizvodi BMP-3. Televizijski snimci prikazali su proizvodnu liniju ovih vozila ofarbanih u pustinjsku šemu, na osnovu čega se moglo pretpostaviti da su namenjeni za iračko tržište.

BMP-3 uočen ranije u Kurganmašzavodu (foto:Voyennyy Osvedomitel)

Krajem februara, Rusija je Iraku isporučila prvih 36 tenkova T-90S. Tada se, međutim, pojavila informacija da je zajedno sa pristiglim tenkovima isporučeno oko deset vozila BMP-3, što će se kasnije ispostaviti kao netačna informacija. Prema tome, možemo reći da uočeni BMP-3 na fotografijama pripadaju prvoj tranši.

Ne može se sa sigurnošću reći koliko je Irak tačno odlučio da nabavi BMP-3. Ono što je poznato jeste da se radi o nekoliko stotina, tako prema nekim izvorima cifra iznosi ukupno 500 vozila, dok je prema drugima kupljeno 300.

Nabavkom BMP-3 Irak će jednim delom uspeti da nadomesti veliku količinu izgubljene oklopne tehnike prilikom sukoba sa takozvanom Islamskom državom. Podsetimo, samo u Mosulu 2014. oružane snage ostale su bez 2,300 Hamvija, ne računajući ostalo naoružanje.

BMP-3-poslednje sovjetsko borbeno vozilo pešadije

Kada je reč o samom BMP-3, prve studije o konstrukciji ovog vozila započele su još 1975. godine, pod nazivom Objekt 685. Serijska proizvodnja krenula je krajem 80-ih godina, a u sastav Sovjetske armije ušao je 1990. godine kada je i svečano predstavljen na Crvenom trgu prilikom vojne parade, u čast pobede nad fašizmom.  Biće to ujedno poslednje oklopno vozilo  iz doba Sovjetskog Saveza.

Glavno naoružanje čini top 2A70, kalibra 100 mm, stabilisan u obe ravni. Može da ispaljuje fugasne granate 3UOF dometa 4,000 m, kao i protiv-oklopne vođene rakete 3UBK10. U naoružanje je uključen i top 2A72 od 30 mm, zatim i mitraljez PKT kalibra 7,62 mm.

Oklop sačinjavaju varene aluminijumske ploče, u kombinaciji sa čeličnim pločama. Ovakav oklop može da pruži zaštitu od granata do kalibra 30 mm, ukoliko se ista ispali sa daljine od 200 m, u prednji deo vozila. U opciji je i dodatni eksplozivno-reaktivni oklop Kaktus, kao i zaštita u vidu sistema Štora ili Arena.

Pored Rusije koja poseduje BMP-3, prvi kupac bili su Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su nabavili preko 600 komada. 100  BMP-3 prodato  je Azerbejdžanu u verzij M, 43 je isporučeno Kipru, Indoneziji  54, Kuvajtu oko 200, Južnoj Koreji 70, Libiji 14 u verziji  9P157-2, Venecueli 130, kao i još nekim zemljama. Kao jedan od glavnih kupaca u budućnosti pominje se Saudijska Arabija koja planira da nabavi 950 vozila.

Svoje prvo vatreno iskustvo BMP-3 imao je u Prvom čečenskom ratu, a značajno uključivanje uočeno je u sastavu UAE protiv Huta u Jemenu.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *