Ruske trupe se povlače iz područja oko Kijeva, glavnog grada Ukrajine, što je do sada možda najveći preokret od početka rata u Ukrajini koji traje već šest nedelja.

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je večeras da su Irpin, Buča, Hostomel, kao i cela Kijevska oblast pod kontrolom ukrajinske vojske.

Ukrajinske trupe ponovo su zauzele više od 30 gradova i sela u regionu otkako je Rusija ove sedmice objavila da će smanjiti operacije oko glavnog grada kako bi se fokusirala na bitke na istoku.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da su Rusi prilikom povlačenja kompletno minirali područje na severu zemlje. 

„Minirane su kuće, minirana je oprema, čak i tela mrtvih“, rekao je Zelenski

Ukrajinska služba za hitne slučajeve je u subotu poručila ljudima u novooslobođenim zonama Kijevske oblasti da budu na oprezu, rekavši da je više od 1.500 eksplozivnih naprava pronađeno u jednom danu tokom pretresa sela Dmitrivka, zapadno od prestonice

Ruske trupe povukle su se iz ovih mesta nakon što je Rusija nakon pregovora u Istanbulu najavila smanjenje vojnih aktivnosti u Kijevskoj oblasti i Černigovu.

Nejasno je da li su ruske trupe zauvek otišle iz ovih krajeva ili je samo reč o pregrupisavanju. Čini se da, barem za sada, ruska vojska sledi najavljene namere Rusije da se više fokusiraju na istok, gde imaju snažno uporište i gde se već pojačavaju napadi.

Kao što smo napomenuli ruske snage povukle su se iz obližnjeg aerodroma Hostomel, koji je bio centar žestokih borbi od početka invazije. Čini se da novi satelitski snimci pokazuju da je ruska vojna oprema poslednjih dana uklonjena sa aerodroma.

U istočnom delu zemlje, glavni napori Rusije sada su usmereni na zauzimanje lučkog grada Mariupolja i učvršćivanje kontrole nad regijama Donjeck i Lugansk. Borbe su se intenzivirale u nekim delovima te regije, što uključuje područje u kojem se proruske milicije godinama bore protiv ukrajinskih snaga.

Humanitarni konvoj trebao je ponovo pokušati u subotu dostaviti pomoć opkoljenom južnom gradu Mariupolju i pomoći u evakuaciji još ljudi. Grupi pomoći nije data sigurnosna garancija koja joj je bila potrebna da stigne do Mariupolja u petak, uprkos ranijim obećanjima Rusije da će uspostaviti prekid vatre i humanitarni koridor.

U ranim jutarnjim satima, ruski projektili pogodili su gradove Poltavu i Kremenčuk u centralnoj Ukrajini.

Pre zore, dok su se sirene oglasile širom Ukrajine, ukrajinska vojska je izvestila o ruskim vazdušnim udarima na gradove Severodonjeck i Rubizhne u regiji Lugansk.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su rakete visoke preciznosti onesposobile vojne aerodrome u Poltavi i Dnjepru. Kasnije je dodalo da su njene snage pogodile 28 ukrajinskih vojnih objekata širom zemlje, uključujući dva skladišta raketnog i artiljerijskog oružja i municije.

Kategorije:Sukobi u svetu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *