Po prvi put nakon skoro pet godina, Abu Bakr al Bagdadi, lider takozvane Islamske države (ID) i samoproklamovanog kalifata pojavio se na video snimku koju je emitovala ekstremistička medijska kuća Al Furkan.

Njegovim pojavljivanjem, pale su u vodu sve dosadašnje teorije o njegovoj navodnoj smrti prouzrokovanoj bombardovanjem koalicionih snaga ili pak Rusije. 

Do sada, najveća misterija bila je da li je Bagdadi živ, ali nakon njegovog pojavljivanja ostaje tajna gde se najtraženiji begunac nalazi. Postoji izvesna mogućnost da se on skriva u slabo naseljenim pustinjskim oblastima na granici između Iraka i Sirije.

Međutim, to je u ovom momentu teško sa sigurnošću reći. Ono što je sasvim sigurno, u momentu dok ispisujemo redove posvećene ovoj temi, strane obaveštajne službe analiziraju svaki frejm objavljenog  snimka, kako bi prikupili što više informacija, koje bi ih odvele do lokacije najtraženijeg teroriste na svetu.

Na snimku se može videti Bagdadi u gustoj sivo-crvenoj bradi , obučen u tradicionalnu crnu odoru  i bež prsluku, namešten u sedećem položaju skrštenih nogu. Pored njega, uza zid, položena je puška, najverovatnije model AK-74.  

Ovakav kadar imali smo ranije prilike da vidimo i na fotografiji Osame bin Ladena u Avganistanu nastaloj tokom rata između mudžahedina i Sovjeta.

Teroristički napad u Šri Lanki (foto: Guardian)

Tokom osamnaestominutnog snimka vidi se i razgovor sa još tri osobe, čija su lica zamućena, kako im se ne bi otkrio indentitet.  Video materijal objavljen je zvanično u ponedeljak, ali ostaje nepoznanica kada je tačno načinjen. Postoji mogućnost da je snimak nastao daleko ranije, a da je audio zapis u kojem se pominje nedavni teroristički napad u Šri Lanki ubačen naknadno. 

Bagdadi je iskoristio priliku da u ime ID preuzme odgovornost za uskršnji teroristički napad u Šri Lanki, gde je stradalo više od 250 ljudi.  Ovaj brutalni napad, prema rečima Bagdadija, odgovor je na nedavni poraz ID u sirijskom mestu Bahuz, istočno od Eufrata.

Padom ovog mesta, Kurdi i njihovi zapadni saveznici na čelu sa SAD proglasili su poraz nad militantima ove organizacije i kraj samoproklamovanog kalifata.

Bombardovanje položaja militanata ID u Bahuzu

Bagdadi se zakleo da će, takođe, osvetiti grupu ubijenih i zatvorenih militanata, tvrdeći da je u ovu svrhu već izvedeno 92 operacije u osam zemalja. Tokom celokupnog snimka Irak i Sirija pominjani su u tragovima, ali je zato  izdata zahvalnost njegovima sledbenicima za ekstremističke poduhvate u Libiji, Maliju, Pakistanu, Zapadnoj Sahari, Burkina Faso i drugim mestima.

Međutim, priznavanjem poraza u bici za Bahuz i gubitak mnogih teroritorija, Bagdadi na neki način nagoveštava kraj dosadašnjem, uglavnom konvencionalnom tipu ratovanja i okretanju strategiji „udari i beži“, odnosno izvođenju terorističkih napada  širom sveta.

Neminovna promena strategije ratovanja očito ukazuje da se mnogo toga promenilo od poslednjeg Bagdadijevog pojavljivanja 2014.  godine u čuvenoj Al Nuri Grand džamiji u iračkom gradu Mosul. Tada i nekoliko narednih godina, takozvana Islamska država imala je sve obrise jedne države koja se prostirala na površini veličine Velike Britanije.

Pojava Bagdadija u džamiji Al Nuri u Mosulu 2014. godine( foto: Amaq)

Za to vreme, Bagdadi se u više navrata u audio snimcima obraćao svojim sledbenicima, pozivajući ih na konstantnu borbu protiv „krstaša“.  Ostaje nepoznanica gde je svih ovih godina Bagdadi boravio, ali ono što je sigurno jeste da je zbog zverstava koje su počinili njegovi militanti, postao najtraženiji begunac na svetu.

Za njegovu glavu SAD ponudile su nagradu od 25 miliona dolara, a za CIA i specijalne snage, poput Mornaričkih foka postao je primarna meta. Pretpostavlja se da je do sada propalo nekoliko pokušaja atentata

Militanti koji su nekada bili deo „kalifata“ sada su se raspršili, kao što su to učinili pred kraja rata 1980-ih protiv Sovjeta u Avganistanu i nakon invazije koju su 2001. godine predvodile SAD u cilju svrgavanja Talibana koji su pužali utočište Al Kaidi.

Teroristički napad u Francuskoj 2015. godine (foto: AP)

Danas, kada je ova teroristička organizacija izgubila skoro sve teritorije na Bliskom istoku, Bagdadijevo pojavljivanje ima za cilj da skrene pažnju sa pretrpelih poraza i svetu pokaže da Islamska država i dalje postoji zajedno sa istim liderom na čelu.

Njegovo iznenadno i prilično neočekivano pojavljivanje moglo bi da utiče na podizanje morala kod preostalih militanata, ali i da bude „vetar u leđa“  usamljenim vukovima da izvode terorističke napade širom sveta.

Kategorije:Analize

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *