Ukrajinska kompanija UkrOboronProm, nakon sedam godina, kompletirala je ugovor o isporuci svih 49 tenkova Oplot-T Tajlandu. Ostalih 13 komada proizvedeno je i uspešno testirano u prisustvu delegacije iz Tajlanda. Isporuka poslednje tranše planirana je da bude izvršena u narednom periodu.

Nekoliko meseci nakon što je tenk prikazan u Abu Dabiju na sajmu naoružanja IDEX-2011, tajlandska strana odlučila se umesto Leopard 2 i T-90 da nabavi 49 tenkova Oplot-T. Ukupan ugovor iznosio je 241 milion dolara, što je oko 4,9 miliona po komadu. Mnogi drugi potencijalni kupci bili su u međuvremenu razočarani cenom Oplota koja je smatrana prevelikom za ovaj tenk.

Prva isporuka Tajlandu usledila je 2014. Međutim, zbog početka građanskog rata u Donbasu i sve veće ekonomske krize koja je zahvatila Ukrajinu, nastupio je proces odlaganja isporuke. Do kraja 2016. UkrOboronProm uspeo da isporuči svega 25 vozila, što je azijske partnere nateralo na razmišljanje o raskidanju ugovora i okretanju nabavci kineskih tenova VT-4. Uprkos nabavci 28 tenkova VT-4, raznim diplomatskim i drugim aktivnosti, Kijev je uspeo da ubedi zvaničnike u Tajlandu da se sprovođenje započetog ugovora nastavi. Do novembra 2017. isporučeno je u ukupno 36 tenkova,  a obećano je da će proizvodnja ostatka vozila biti završena do marta, eventualno aprila 2018.

Tenk Oplot-T prilikom poslednjeg testiranja pred tajlandskim zvaničnicima (Foto: UkrOboronProm)

Direktor UkrOboronProma, Pavlo Bukin, rekao je 27. marta da je ukrajinska strana „zahvalna stateškom partneru, Tajlandu, na dupokom razumevanju za probleme sa kojima se Ukrajina suočila“

Svih 49 tenkova biće raspoređeno u četiri oklopna bataljona u Bangkoku, Nakhon Račasima, Pračinburiju i u Pitsanuloku.

Pored Tajlanda, Kijev je pregovarao i sa Pakistanom o prodaji 100 Oplota. S obzirom da je Pakistan od Ukrajine 90-ih kupio 320 T-80UD, nabavka Oplota viđena je na neki način kao očekivan potez, u cilju jačanja oklopnih snaga. Pojedini izvori su ukazivali da su u toku već neka testiranja, međutim, zvaničnih potvrda do sada nije bilo.

Krajem februara objavljeno je prvi put da su SAD odlučile da kupe jedan Oplot-M po ceni od 4,9 miliona dolara. Glavni razlog nabavke je po svemu sudeći detaljnije upoznavanje sa ukrajinskom tehnologijom koja je instalirana na ovaj tenk. Novac od prodaje navodno će biti utrošen za remont i modernizaciju najmanje pet T-64.

Pored tenkova T-64, T-72 i T-80, koji čine okosnicu oklopnih snaga Ukrajine, vojska u svom sastavu poseduje i 10 Oplota, koji nisu uzimali učesće u sukobima na istoku zemlje. Do kraja 2018. planirano je da vojska u svoje naoružanje uvrsti nepoznati broj tenkova ovog tipa.

Oplot-M razvijen je od strane KMDB na bazi T-84. Tenk je naoružan sa topom glatke cevi KBA-3 kalibra 125 mm, koaksijalnim mitraljezom KT-7,62, kao i protivavionskim KT-12,7. Top može koristiti: APFSDS, HE-FRAG, HEAT i GM. Pored granata, obezbeđena je mogućnost korišćenja PO rakete 9K119M Reflex (NATO: AT-11 Sniper-B) dometa 5 km. U tenk može stati ukupno 46 granata 125 mm, dok je sam automatski punjač konstruisan da ukupno primi 28.

Kada je reč o sistemu za upravljanje vatrom tenk je za mesto komandira opremljen sa panoramskom nišanskom spravom PNK-6. Pored toga, tu je i termalna nišanska sprava PTT-2. Što se samog balističkog računara tiče ugradjen tzv. LIO-V koji omogućava da komandir i nišandžija mogu gađati mete u pokretu.

Veliki trud uložen je, takođe, i na razvoju aktivne i pasivne zaštite, pa je tako, Oplot-M opremljen sa ERA oklopom Nozh-2 koji se procenjuje da je bolji od ruskog Kontakt-5, ili ti čak u rangu sa Reliktom. Na drugoj strani, aktivnu zaštitu čini sistem “Zaslon” koji je razvijen od strane kompanije Microtek u kooperaciji sa još nekim firmama.

Što se mobilnosti tiče, opremljen je sa šestocilindričnim, turbohranljivim, tečnošću hlađenim i suprotstavljenim klipovima dizel motorom 6TD-2E, snage 1200 konjskih snaga, što mu daje mogućnost da se kreće maksimalnom brzinom do 70 km/h. Maksimalan radijus sa dodatnim rezervoarom iznosi 500 km. Pored ovog tipa motora u Oplot-M može se ugraditi i jači 6TD-3.

Kategorije:Odbrana

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *